Сателитни снимки разкриха неизвестни досега колонии на императорски пингвини

Сателитни снимки разкриха, че в Антарктида има почти двадесет на сто повече колонии императорски пингвини, отколкото се смяташе досега, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.
Учени от британската служба за антарктически изследвания са използвали сателитни данни от европейската мисия „Коперник Сентинел-2“ и са проследили следи от гуаното на пингвините.
Резултатите от проучването им са публикувани в изданието „Римоут сенсинг ин еколъджи енд консървейшън“. Според тях в Антарктида има 11 нови колонии на пингвини, като три от тях са били идентифицирани преди, но съществуването им досега не е било потвърдено. С новооткритите колонии общият им брой около континента Антарктида достига 61.
Императорските пингвини живеят в Антарктика и изучаването им е изключително трудно заради недостъпната среда и суровите условия. През последните десет години обаче британските изследователи изучават пингвините с помощта на сателитни снимки. Самите пингвини са твърде малки, за да се видят на тях, но изображенията показват гигантски петна от гуано, които лесно се идентифицират при разделителната способност от 10 м на „Коперник Сентинел-2“. Огромните петна позволяват на учените на локализират и проследят популацията на пингвините на целия континент.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.