Трагедията с абитуриента Христо Денев потресе старата столица

Почерненият баща: „Ще търся докрай истината за смъртта на детето си“

Търновската болница сезира Агенция „Медицински надзор“ да разследва случая, за да се изяснят всички факти около терапията и смъртта на момчето

НАЙ-МЛАДАТА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУСА У НАС – 19-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ ХРИСТО ДЕНЕВ, Е БИЛ ЛЕКУВАН В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ С МЕДИКАМЕНТ, който е в трета фаза на клинични проучвания в няколко мултинационални центъра за лечение на COVID-19. Това е продуктът „РоАктемра“ – вписан в епикризата на момчето, издадена от областната болница. Лекарството е сочено от фармацевтичната компания Roche за непостигащо крайната цел за подобряване на състоянието на заразените хоспитализирани възрастни пациенти с тежка пневмония, а американският сайт Medspace предупреждава, че третираните с него са изложени на сериозен риск от инфекции, водещи до смърт. За експерименталното лечение на абитуриента съобщи баща му – адвокат Иван Денев, който в ефира на ТВ 7/8 заяви, че ще търси докрай истината за смъртта на детето си и ще настоява, в случай че бъде доказана лекарска грешка, виновните да бъдат наказани.

По думите на опечаления родител състоянието на сина му е било сравнително добро през първата половина от престоя в болницата. Христо е постъпил на 13 юли в специализирано отделение за лечение на коронавирус, където делял стая с още двама инфектирани. Всекидневно се чували по телефона и съобщавал за състоянието си и изразил възмущение от битовите условия. Изведнъж обаче момчето се влошило и дори започнало да халюцинира. По време на разговорите говорело за ситуации, които не са се случили, и това разтревожило сериозно семейството му.

КОШМАРЪТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ И БЛИЗКИТЕ НА АБИТУРИЕНТА ЗАПОЧНАЛ НА 21 ЮЛИ

„Отидох лично до отделението, след като той не вдигаше телефона, а една медицинска сестра ми предаде вещите на Христо, опаковани в черни чували за трупове, и съобщи, че е преместен в реанимация. До днес никой не ни обясни какво се е случило и какво е наложило да бъде под интензивно лечение. Началникът на отделението д-р Сибила Маринова ми каза, че не ми дава никакъв шанс за сина ми. Това бяха първите й думи. Заяви, че всеки ден от 12:00 до 13:00 часа можело да чакам пред вратата на медицинската структура и ако някой лекар е свободен и пожелае, ще ни даде информация за сина ми“, заяви Иван Денев.

Адвокатът подчертава, че се сблъскал с грубо отношение и тотална липса на информация относно терапията, която са прилагали на момчето в реанимацията. При всички опити да разбере наименованията на медикаментите, които прилагали на детето му, срещал отказ. Изцяло загубил връзка с него, тъй като не разрешавали да ползва телефон в звеното, а свижданията са категорично забранени.

„Около 22 – 24 юли имахме надежда, че ще се оправи, съобщиха да му носим пасирани супи, защото има апетит, и това беше добър знак. Ние сме дълбоко вярващи, направихме маслосвет със 7 свещеници, които извършиха ритуала в Катедралния храм във Велико Търново. Четоха литургия над главата ми, въпреки че трябва да се чете на болния. След това занесох миро в болницата, за да го помажат, но не знам дали са го направили, или са сметнали това за опасен отпадък“, казва бащата.

След два дни забелязал по изражението на лекарите, че нещо се случва и състоянието на Христо се влошава. Когато звъннал в отделението на 30 юли, му съобщили, че синът му е интубиран.

„ИНТУБИРАЛИ СА ГО, БЕЗ ДА НИ ПРЕДУПРЕДЯТ И ДА ОБСЪДЯТ. Разбирам, че може би е била спешна ситуацията, но все пак можеше да ни кажат своевременно. Вечерта се обадихме на дежурната лекарка и тя ни каза със спокоен тон: „Той е с постоянна температура от 40,6 градуса, с пулс над 160 удара в минута и много високо кръвно. Намерих личния номер на д-р Сибила Маринова и й звъннах да попитам как е интубиран – дали през устата, или през гърлото. Отговори ми: „Вие не знаете какво питате. Аз не съм на работа, обадете се на дежурния лекар“. А аз на нея съм поверил своето дете…”, казва Денев-старши.

На другия ден, 31 юли, майката на момчето звъннала в 6:24 часа, за да разбере дали има подобрение, и тогава й отговорили, че Христо е починал в 6:20 часа. Родителите недоумяват как е възможно лекарите, борейки се за живота му, да успеят толкова бързо да съблекат медицинските предпазни облекла, да се дезинфекцират и да вдигнат телефонната слушалка само четири минути по-късно.

„Витае информация, че той е бил намерен починал там още в 5:00 часа. Това е интензивно отделение, би трябвало да има постоянно проследяване на пациентите. Ако имах възможност, с голи ръце щях да вляза да си го взема, ако му е писано да умре, поне да бъде обгрижен“, споделя мъката си почерненият родител.

Той не може да си обясни и защо медиците от реанимация са отказали да получат консултация по случая на Христо от доц. д-р Коста Костов, доц. д-р Атанас Мангъров, доц. д-р Явор Иванов и други уважавани родни специалисти, с които се свързал с молба за помощ.

„БЕШЕ НИ ВРЪЧЕН СВИТЪК С ДОКУМЕНТИ, КОИТО ДА ПОДПИШЕМ СЪС ЗАДНА ДАТА – ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ, за кръвопреливане и т.н., но не ми беше позволено да ги снимам. Аз отказах да подпиша, защото това е престъпление. Защо, когато бях унижаван като куче и не ми даваха никакви сведения за момчето ми, поне веднъж не излязоха да ми обяснят и тогава да подпиша?“, пита адвокатът.

На 3 август взел епикризата и веднага изпратил копия от нея до всички медици, с които се консултирал, докато синът му бил още жив.

„Те бяха в шок. Оказа се, че му е прилагано лекарството „РоАктемра“, което е на фаза 3 от клиничните изследвания, тоест то няма разрешение за употреба при коронавирус. Има разрешение за прилагане при други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит. Д-р Сибила Маринова винаги твърдеше, че всичко чете и че е запозната с най-новите технологии и лечение, че няма по-адекватна терапия! Това лекарство е приложено без информирано съгласие, синът ми не е подписвал, нито ние. Самият факт, че ни дадоха всичките тези документи за подписване, е доказателство за един огромен пропуск, който се опитват да поправят“, уточни Денев.

От доц. д-р Мангъров и останалите специалисти пък разбрал, че част от останалите лекарства, които са прилагани, потискат имунната система. Медиците предположили, че се е появила вторична бактериална инфекция, която довела до фаталния край.

От МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ съобщиха, че са сезирали Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти.

„Вярваме, че това е единственият начин истината да излезе наяве. Резултатите от проверката на проведеното лечение в МОБАЛ ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени. Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото и медиите да оставят разследването на компетентните органи“, гласи още позицията на лечебното заведение.

Галина ГЕОРГИЕВА

8 thoughts on “Трагедията с абитуриента Христо Денев потресе старата столица

 • 06.08.2020 в 17:25
  Permalink

  Да ги отстранят от работа докато трае проверката! Самозабравиха се някои хора в тази „болница“!

  Отговор
 • 07.08.2020 в 12:41
  Permalink

  И всичко това се случва във „Великата“ болница, на Великото Търново. С тези пътеки, каси и прочие начини за набавяне на пари, истинските лекари, останаха много малко. Оставка на цялото и ръководство – дори заради начина на ходене до тоалетна на тези болни.

  Отговор
 • 07.08.2020 в 13:44
  Permalink

  Жалко за безхаберно погубения живот.Някой доктори напоследък са много активни в чата и социалните медии и очевидно е трудно да се говори с тях нормално лице в лице.Да те карат да пикаеш в туба е медицински геноцид.Такова чудо на медицинско обслужване сигурно и в Мозамбик няма да видите.Ако това е така не разбирам що за управител трябва да си и завеждаш отделение,за да го разрешиш и приемеш.Такива нямат място в истинската медицина.

  Отговор
  • 09.08.2020 в 15:14
   Permalink

   Протестиращите не приказвайте само, а отидете на тяхното място да промените нещата. То лесно се приказва, започнете пет години с учене и още толкова практика. А забравихте ли какво съветваха Докторите, ползвайте маски, 2 метра разстояние, дезинфекция.

   Отговор
 • 07.08.2020 в 17:57
  Permalink

  Навремето Менгеле е правил също експерименти, но не е било за пари, а от професионален интерес.Това е тотален разпад на човечността,това не са го правили и приматите-злоупотреба със здравето и студено наблюдение на агонизиращ съплеменник поради полза…Значи махалото е стигнало крайна точка и предстои нов замах!

  Отговор
 • 07.08.2020 в 20:43
  Permalink

  Преди време майка ми лежа в тази болница. Беше с висока температура.Халюцинираше.Държаха я вързана за леглото. Не ми даваха да я виждам. Когато уредих преместването и в София, те изведнъж решиха, че няма да стане без тяхно съгласие. Когато линейката дойде да я вземе, др. Сибила Маринова си тръгна, а колегата и дори не знаеше че аз чакам навън в чакалнята от 9. 00ч до 16.00ч този ден. Благодарение на всички от реанимация майка ми вече не е между живите. Епикризата с, която я бяха от пратили в къщи преди да я приемат отново не отговаряше на истината.Борих се с тях до последния и дъх, но въпреки усилията ми успях да удължа още много малко живота и.

  Отговор
 • 08.08.2020 в 23:49
  Permalink

  Съжалявам за Вашата загуба, искрени съболезнования! Моля Ви дайте ги тези от болницата на прокурор, нека отидат на съд!

  Отговор
 • 09.08.2020 в 18:42
  Permalink

  Идиоти, идиоти български…. Заради това не се прибирам на тази територия, защото няма държава…. честно ви казвам, един по един всичките ще ги избия! Искрени съболезнования на родителите, жалко за погубения млад живот от немърливци!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *