Хората, които живеят край морето, се радват на по-добро здраве в сравнение с тези, които живеят в близост до парк и други зелени площи, сочи проучване на университета в Ексетър, Великобритания, цитирано от LiveScience.com.

Все пак разликата между хората, населяващи двана типа места, е относително малка. Около 1% повече от хората, живеещи в рамките на половин миля от морето, твърдят, че са в добро здраве, отколкото тези, които са далеч от морския бряг.

Когато говорим за цялото население, ефектът обаче може да бъде наречен малък, разкрива ръководителят на проучването Бен Уилър от Ексетър, Англия.

Според учените живеещите в близост до брега се радват на по-добро здраве, защото морската среда намалява стреса. Според друго британско изследване хората, които предприемат пътувания до морето, са по-спокойни и отпуснати, отколкото тези, които посещават градските паркове и селските райони.

Според Уилър е твърде рано да се даде съвет на хората, да отидат да живеят до морето, за да подобрят здравето си. Учените смятат, че тук става дума за асоциация, а не за причинно-следствена връзка.

Въз основа на данните на 48 милиона британци учените установили, че независимо от социалната среда, хората, които живеят близо до брега, са в по-добро здравословно състояние от хората, които живеят във вътрешните части на страната.