Най-големите заплахи за човечеството са…

Учени от Института за бъдеще на човечеството към Университета в Оксфорд, Великобритания, изброиха най-големите заплахи за съвременната цивилизация. Те ги посочиха в документ със заглавие  „Екзистенциалният риск като глобален приоритет“. Държавните лидери трябва да обърнат внимание на написаното в него, препоръчват авторите. За анализа разказва Би Би Си.

Какво съдържа?

Първо, добрата новина. Пандемиите и природните катаклизми като земетресенията може да причинят загуба на хиляди животи. Човечеството обаче ще оцелява след тях. Това смята директорът на института д-р Ник Бостром от Швейцария. Той се обосновава с факта, че хората на планетата са оцелели в продължение на хиляди години болести, наводнения, глад, преследване от други хора, от хищници, предци. След земетресения и тежки вреди за околната среда. Очевидно шансът е на наша страна.

Рискът от изчезване на човечеството заради сблъсък на Земята с астероид или супервулканични изригвания също е минимален.

Д-р Бостром подчертава, че дори безпрецедентните загуби, които хората сами причиняват на цивилизацията си с Първата и Втората световна война, и дори грипната епидемия в Испания, не са успели да ни погубят.

Кое тогава ни заплашва?

Учените смятат, че сме навлезли в нова технологична епоха с невиждан по мащабите си капацитет да заплаши бъдещето ни. Опасни оръжия могат да попаднат в ръцете на хора с ума на дете. Технологичният напредък надмина способността ни да контролираме възможните последствия.

Опитът в области като синтетичната биология, нанотехнологиите и изкуствения интелект вече попада в територията на доскоро невъзможното и неизпитаното.

Нанотехнологиите, които се развиват на молекулярно или атомно ниво, могат да бъдат много деструктивни, ако са ползвани като оръжие. Правителствата на бъдещето ще бъдат изправени пред нелеката задача да контролират и възпират злоупотребата с тях.

По отношение на биологията, най-големите тревоги са свързани с недобронамерените генетични модификации, експериментите с гените и разрушаването на генетичния код и структура.

В същото време учените се опасяват и от начина, по който изкуствения или машинен интелект взаимодейства с външния свят. Интелектът, задвижен от супекомпютрите, може да бъде мощен инструмент в индустрията, медицината, земеделието, управлението на икономиките. Чрез верижна реакция компютрите някой ден ще могат да създават все по-мощни поколения от компютри. Изследователите от Оксфорд твърдят, че за тях няма да е изненада, ако машините един ден започнат да показват чувство на сарказъм и лошо поведение. Тази „експлозия на интелекта“, в която компютрите ще имат нарастваща сила, ще бъде все по-малко предвидима и контролируема.

Това не са абстрактни концепции, а реални заплахи, смятат изследователите. И посочват, че те могат да имат директни деструктивни последствия върху състоянието на реални икономики и реални хора.

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.