Горещи новиниЗдраве

Починалият от коронавирус абитуриент звънял многократно за помощ, преди да се влоши

Ехо от трагедията, потресла старата столица

19-ГОДИШНИЯТ ХРИСТО ДЕНЕВ, КОЙТО ЗАГУБИ БИТКАТА С COVID-19 В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, Е ЗВЪНЯЛ МНОГОКРАТНО ПО ТЕЛЕФОНА НА ДЕЖУРНИТЕ МЕДИЦИ в Специализираното отделение за лечение на коронавирус вечерта, преди да се влоши. При повечето от обажданията обаче е било затваряно от отсрещната страна или пък въобще не е вдигано. Това стана ясно, след като баща му – адвокат Иван Денев, публикува в социалната мрежа Фейсбук снимка на телефонните разговори от смартфона на момчето.

„Сега научавам от телефона на сина ми Христо, че през цялата последна негова мъченическа нощ в COVID отделението на 20-и срещу 21 юли той е звънял близо двадесет пъти на дежурния спешен телефон за помощ, именуван “Help”, понеже се е задушавал, явно без да му е било обърнато внимание от дежурния персонал! При някои позвънявания му е било директно затваряно – какво сърце трябва да има този отсреща на телефона? Защо дежурните не са били при него, а се е налагало той да ги търси многократно”, пита почерненият родител.

След превеждането на абитуриента в реанимация телефонът му е бил взет, тъй като за пациентите в тежко състояние мобилните устройства в интензивното отделение са забранени.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая на момчето, след като бе сезирана от директора на стационара д-р Стефан Филев. Повод за това са обвиненията на семейството на Христо, че той е починал след лекарска грешка и прилагане на експериментално лекарство.

ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ Е НАПРАВЕНО ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО 19-ГОДИШНИЯТ МЛАДЕЖ ДА БЪДЕ СПАСЕН, включително преливане на кръвна плазма от друг преболедувал и оздравял пациент.

Своята подкрепа за медиците от търновската болница изразиха от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

„Приемете съболезнованията ни, но не медиците убиха детето Ви. Детето Ви загуби битката с нов, непознат на медицината щам РНК вирус. Вече осми месец лечението му е експериментално в цял свят с антивирусни, антипаразитни и антибиотични препарати. В опитите си да лекуваме инфекцията ние прилагаме медикаменти, които логически нямат механизъм, по който да въздействат на вируса и пораженията му върху органите, но по необясними за нас причини лекуват част от пациентите“, гласи част от позицията на организацията.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Починалият от коронавирус абитуриент звънял многократно за помощ, преди да се влоши

 • Естествено няма коментари под статията. Бялата мафия и тая медия ли държи ?!

  Отговор
  • Има-Имаааа…., ама ги трият.Може и да си прав за това,кой ги държи.

   Отговор
 • Не са отговорили на позвъняванията, понеже са спинкали сладко… Никой не го интересува нищо, виновна е системата, тя превърна болниците в търговски дружества. Дано Господ Ви покаже пътя на смирението. Моите уважения.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *