362 четения

Кмет поведе дружинка с три поколения ловци и отстреляха 20 пъдпъдъка

В Дичин откриха ловния сезон при спазване на противоепидемичните мерки

 

НА ПЪРВИЯ ЗА ГОДИНАТА ЛОВЕН ИЗЛЕТ ЗА ПЕРНАТ ДИВЕЧ ИЗЛЯЗОХА СТРЕЛЦИТЕ ОТ ДИЧИН В СЪБОТА. Още преди изгрев слънце те се събраха, за да обсъдят мерките за безопасност и разпределението си в ловището. Майсторите на точния мерник, добре екипирани и пременени, бяха предвождани от кмета Николай Теодосиев, който следеше за спазване на дистанция, дезинфекция и всичко останало, което здравното и аграрното министерство е разпоредило за предотвратяване на зараза от коронавирус и африканска чума по свинете. Тази година групата не е била проверявана от служители на Регионалната дирекция по горите.

В 5:30 часа ловджиите изслушали инструктажа на открито и с трепет се отправили към ловното поле. Дружинката била в пълен състав – 30 души, сред които представилите на всички поколения – от 20- до 80-годишни стрелци. Те са категорични, че ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци и бекасини е особено емоционален и атрактивен. Единодушни са, че той е като тренировка за стрелбата по диви свине наесен.

Помощници на опитните ловджии били няколко добре обучени кучета, които изпълнявали отлично своите отговорности.

Слуката на дружинката била двадесетина пъдпъдъка. Стрелците обясняват това с факта, че земеделските производители започнали да обработват нивите си твърде рано и това повлияло на по-малката популация на пернатите.

„Беше истински празник за нас, всички в дружинката са много ентусиазирани и жадни за ловни приключения. Тръпката е голяма и удоволствието от ловния излет не може да се сравни с друго хоби. Все пак не сме пренебрегнали противоепидемичните мерки. През цялото време сме спазвали дистанция, не сме се събирали на закрито, което не наложи да слагаме предпазни маски“, коментира кметът Теодосиев.

ЧУКАЙКИ НА ДЪРВО, ДОПЪЛВА, ЧЕ НЕ СА ОТКРИТИ И ТРУПОВЕ НА МЪРТВИ ДИВИ ПРАСЕТА. Кметът споделя, че често с превантивна цел се правят обходи, за да се следи за заболеваемостта от африканска чума.

Към 10:30 часа стрелците приключили ловния излет и се събрали да отпразнуват началото на ловния сезон. Почерпили се на открито край реката, отново спазвайки дистанция помежду си.

Забавата продължила до късно с много приказки и обсъждания на ловни стратегии и припомняне на добри слуки от предходни години. Майсторите на точния мерник в селото са заклети ловци и приемат хобито си много отговорно. Теодосиев например нарамил пушка за първи път, когато бил на 18 години. „Спомням си, че излязох отпуска от казармата, за да карам ловджийски курсове“, споделя кметът.

Стрелците с нетърпение очакват лова на дива свиня, пожелават си слука и никакви инциденти. Първият ловен излет в Дичин завършил с дезинфекция на автомобилите, пушките, останалите ловни принадлежности, дрехи и обувки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!