Световен шампион по танци взе една от стипендиите на фондация „Бербатов“

Горнооряховчанинът Денислав Иванов е четвъртият стипендиант от региона досега

 

ФИНАЛИСТ И СТИПЕНДИАНТ ЗА 2019 Г. НА ФОНДАЦИЯ „ДИМИТЪР БЕРБАТОВ“ СТАНА ГОРНООРЯХОВЧАНИНЪТ ДЕНИСЛАВ ИВАНОВ. Тази година Денислав ще бъде абитуриент в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Той беше номиниран и влезе в Клуба на талантливите деца на България, който фондацията събира до Великден. Освен това младият танцьор влезе и в битката за стипендиите, които Димитър Бербатов дава всяка година на най-добрите членове на клуба си.

Денислав стана финалист и стипендиант в категория „Изкуство“. Той беше номиниран от секретаря на Народно читалище „Напредък 1869” в Горна Оряховица Ваня Недева за многобройните му призови места и награди в областта на танцовото изкуство в национални и международни състезания, както и за участието му в танцови спектакли у нас и зад граница. Той танцува в балет „Калина” при читалище „Напредък – 1869” при Калинка Генова, която е ръководител на състава, и при хореографа Александра Драгова.

Миналата година младият танцьор стана световен шампион на DANCE WORLD CUP в Брага, Португалия, където спечели първо място в стил „Модерън” и второ място в стил „Шоу денс”. Тези две отличия му дадоха правото да се бори за най-големия приз на световния шампионат и така Денислав се окичи със златото и званието „Най-добър изпълнител над 14 години“ във всички стилове.

И пак миналата година той стана първи в стил съвременни танци от международния танцов конкурс „Малки звезди” в София, спечели златото в Международния танцов конкурс MOVMNT в Русе 2019 и второто място в стил съвременни танци от Националния танцов конкурс „България танцува” в Димитровград. Танцът „Сутра” му донесе и целогодишна стипендия на МОН през учебната 2019 – 2020 година. Тази година възпитаникът на балет „Калина“ победи в онлайн конкурса „Българска роза” в Казанлък 2020 и отново стана стипендиант на Министерството на образованието.

Освен в конкурси Денислав танцува и в Националния театър на румънския град Клуж Напока в спектакъла Jiliets Love, както и в спектакъла „Втора кожа” с хореограф Александра Драгова, представен при голям интерес в залата на Нов български университет в София. Солистът записа участие и в шоупрограмата за наградите на БГ радио с хореография към песента на Миро „Огън”. И участва във всички групови и индивидуални изяви на балет „Калина”, поставя свои хореографии за участниците от трета и четвърта възрастова група на балета.

Денислав е четвъртият представител на област Велико Търново, който успява да стане стипендиант на фондацията за всички 12 години, в които Димитър Бербатов дава своите отличия. В първата година – 2008, лауреат в областта на изкуството стана Стилияна Христова от Горна Оряховица, тогава тя беше ученичка в 8 клас. Следващата година в списъка на най-добрите влезе и Бояна Томова от Велико Търново. Тогава тя беше в 6 клас и постиженията й бяха в областта на плуването. През 2015 г. лауреат стана и Дони Петров от Стражица. Той се занимава с танцово изкуство и е само във втори клас, когато печели награда от фондацията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *