1133 четения

Горнооряховски медици спасиха мъж, загубил близо 2 литра кръв

С ТЕЖЪК МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ, КОЙТО ЗАВЪРШИЛ БЛАГОПОЛУЧНО, СЕ СБЛЪСКАЛИ ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. Горнооряховските лекари спасили живота на пациент, който в рамките на 7 дни загубил над 1,5 литра кръв. След иновативна интервенция заболелият е стабилизиран и дори вече е дехоспитализиран от лечебното заведение.

Всичко започнало на 29 юли, когато мъж от Велико Търново съобщил в Спешна помощ оплакванията си, включващи изхождане с голямо количество кръв. Веднага е приет в Първо вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където дежурният екип установил, че е налице желязодефицитна анемия и ректорагия. До влизането му в болницата бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.

“Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най-отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд. Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки кръвоизливът бе успешно овладян“ обясни д-р Илчо Костурков, началник на звеното. Медикът за пръв път в кариерата си извършил тази интервенция, но за сметка на това резултатът е отличен.

ПО ДУМИТЕ МУ УСТАНОВЯВАНЕТО НА ОГРОМНА КРЪВОЗАГУБА СТАНАЛО ПРИ СРАВНЯВАНЕ НА СТОЙНОСТИТЕ НА ХЕМОГЛОБИНА към момента и отпреди седмица.

Дейността на отделението, което д-р Костурков ръководи, е възстановена на 100 процента след извънредното положение, а приетите пациенти са със заболявания на стомаха, черния дроб, панкреаса, дебелото черво и т.н.

В последните години в сектора са извършени годишно по над 1000 ендоскопски интервенции.

Отличната подготовка на младия специалист, екипната работа на колектива и новата апаратура, с която наскоро се сдоби секторът, са предпоставки за благополучния развой в лечението на хоспитализираните. Посредством модерния ехограф в отделението диагностиката на заболелите става по-прецизна, а оттам и назначаването на адекватна терапия.

БЕЗСПОРНО ЗАСЛУГА ЗА ПРИВЕЖДАНЕ КЪМ НАЙ-НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНОТО ЗВЕНО ИМА Д-Р КОСТУРКОВ. Той не спира да актуализира знанията си, като посещава различни конгреси и медицински симпозиуми у нас и в чужбина.

През 2019 година младият медик бе удостоен с наградата на Българския лекарски съюз „Лекар на годината“ в категорията „Ти си нашето бъдеще“. Приза му връчи председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *