2220 четения

Преди 50 г. Тодор Живков лично наредил да се изгради болницата в Павликени

Фотодокументална изложба разказва историята на местното здравеопазване

 

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ПАВЛИКЕНИ БЕШЕ ОТКРИТА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ГРАДА. Поводът е 50-годишнината от откриването на новата сграда на МБАЛ – Павликени. В началото на 1964 г. делегация от Павликени отива в София на среща с Тодор Живков. Целта им е да „измолят“ от Първия в държавата съдействие за изграждане на болница в Павликени. Строителството на сградата започва през 1965 г. по проект на арх. Дойчев, одобрен от Министерството на народното здраве.

Новата сграда на Районна болница – Павликени, е открита на 5 август през 1970 г. Медицинското заведение вече има съвременна материална база и предоставя 300 легла за лечение на болните, както и добри условия за работа на 42 лекари, 104 души среден медицински персонал и 109 други обслужващи лица. Болницата е открита от министъра на народното здраве д-р Кирил Игнатов в присъствието на редица държавни и партийни ръководители. Бившият Първи е имал огромен сантимент към Павликенския край. През пролетта на 1938 година Живков напуска работа и отива в павликенското село Дъскот, където приятелката му Мара Малеева получава работа като участъков лекар. През следващите месеци той живее там, без да работи, издържан от Малеева, като участва в самодейни театрални постановки. Съжителството им на съпружески начала предизвиква неодобрение в селото и през април 1939 година двамата сключват граждански брак в Павликени.

„ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА БОЛНИЧНА СГРАДА Е ВАЖЕН МОМЕНТ, КОЙТО ОТКРИВА ЕДНО НОВО НАЧАЛО ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ПАВЛИКЕНИ. Това е едната причина да организираме тази изложба. По-важната причина е, че живеем във време, когато ежедневно проблемите на медицината са актуални. Пандемията пред човечеството ни прави съпричастни с проблемите на лекарите и медицинските кадри и това ме мотивира, че точно в този момент те заслужават едно изследване и изследователски труд да се посвети на темата за здравеопазването“, каза директорът на Исторически музей – Павликени, Нели Цонева.

Сред гостите на откриването бяха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, управителят на МБАЛ – Павликени, д-р Ренета Кръстева, председателят на Общински съвет – Павликени, Христо Кавалски, бивши и настоящи служители на болницата, общественици и др.

„Макар и в трудни времена, днес отбелязваме заслужен празник. Тези 50 години са изпълнени с всеотдайност, саможертва, следване на Хипократовата клетва. Тази сграда е изпълнена с много моменти, радостни и тъжни, от живота на нашите съграждани. В тази сграда винаги са царели професионализмът, колективността и коректността между работещите там и пациентите. Затова нашите съграждани са признателни“, каза кметът инж. Манолов. Той припомни иновациите, които бяха въведени в сградата в последните години – сериозния ремонт и саниране, новото медицинско оборудване и др. „Признание и за ръководството и екипа на МБАЛ, които заделят от средствата си и сами закупуват нови и модерни апарати, а със собствени сили полагат грижи за помещенията“, допълни градоначалникът.

Множество снимки от личните архиви на бивши служители на болницата, статии от периодичните издания в общината и спомени на съвременници са послужили при създаването на изложбата.

Нели Цонева подробно разказа историята на здравното дело. Още в първите години от своето развитие и утвърждаване като селище след Освобождението в Павликени се полагат основите на медицинското обслужване. В годините между двете световни войни в Павликени се конкурират пет частни болници, четири лекарски кабинета, четири зъболекарски кабинета и две аптеки.

По идея на група павликенци през май 1934 г. се основава Народна кооперативна болница. Някои изследователи я посочват като първа подобна болница в страната. Именно тя става основа на новосъздадената държавна болница.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *