3770 четения

РИОСВ: „Оборски тор вмирисва старата столица“

ЗЛОВОНИЕТО, КОЕТО НЕКОЛКОКРАТНО ОБХВАНА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ЮЛИ МЕСЕЦ, СЕ ДЪЛЖИ НА АГРОТЕХНИЧЕСКИ МЕРОПРИЯТИЯ. Това е официалната позиция на РИОСВ Велико Търново, след като институцията бе залята от сигнали по повод неприятната миризма в общината. От екоинспекцията уточняват, че смрадта е предизвикана заради употребата на азотосъдържащи торове от земеделци в района.

Служителите на РИОСВ информират, че дейностите по наторяване на селскостопански земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда, поради което контролното звено няма правомощия да вземе отношение по този въпрос.

Всички дейности, свързани с внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати, определени със Закона за защита на растенията, са в правомощията на земеделското министерство и неговите структури.

„В тази връзка компетентният орган да извършва контрол относно наторяване на земеделски земи с оборски тор е Областната дирекция по безопасност на храните“, допълват от екоинспекцията.

Законът за управление на отпадъците не се прилага за фекална материя и други странични животински продукти. Звеното може да се намеси само ако става дума за промишлено замърсяване, каквото не е доказано и се потвърждава от платформата за чистота на въздуха Airtube.info. Тя не е отчела повишение на фините прахови частици в дните, когато старата столица попадна в плен на вонята.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “РИОСВ: „Оборски тор вмирисва старата столица“

  • 10.08.2020 в 18:35
    Permalink

    А нашествието от мухи? Вероятно и то е от там…..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!