Отменят проявите за празника на Арбанаси

Заради препоръки на Областния кризисен щаб се отменя празникът на Арбанаси. 15 август е църковният празник „Успение Богородично“, на който празнува и селото.

„На този ден манастирските камбани отново ще забият в един от любимите дни, но празничната еуфория ще се усеща по-различно. Предишните години на този ден се усещаше силната емоция, приповдигнатото настроение, гордостта пред гости и приятели, дошли да споделят с нас празника, но площадът сега ще остане пуст на този ден, защото все още няма как всички празнуващи арбанасчани и гости да се съберем на традиционно веселие и да извием българско хоро”, коментира кметът Тошо Кръстев.

„В деня на един от големите църковни празници искам да благодаря на всички за приноса в развитието на нашето любимо Арбанаси и да пожелая здраве, дръзновение, силна воля, толерантност и много успехи, а на младото поколение освен здраве пожелавам и грижа да строи и надгражда Арбанаси и след нас”, допълва още той.

За жителите и гостите на Арбанаси ще бъде от полза информацията за службите в манастира „Успение Богородично“:

На 14.08. (петък) от 18.00 часа – Бдение

На 15.08. (събота) от 8.00 часа – Маслосвет

от 9.00 часа – Света литургия и водосвет

На 15.08. ще работят обектите на Регионалния исторически музей

  • Констанцалиева къща
  • Църква „Рождество Христово“
  • Църква „Свети Георги“
  • Църква „Свети архангели Михаил и Гавраил“

За всички посетители, носещи името Мария, входът ще е безплатен, удостоверява се с лична карта.

Празникът на баницата „Баницата в делник и празник” във великотърновското село Балван, който бе плануван за 5 септември, също няма да се състои. Това информираха от кметството и местното читалище.

„Искрено съжаляваме, но обстановката в страната удари и забавленията, които всички очаквахме и планирахме този сезон. Приемаме за основен приоритет живота и здравето на всички участници, публика и целия екип на празника”, поясниха от двете институции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.