143 четения

Походът „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ мина през Горна Липница

Походът поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ мина през Горна Липница, както е било и през 1868 г. Тогава, на 20 юли, в землището на селото – в Карапановата кория, става второто сражение на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турска войска. Пътят на четата от дунавския бряг до Балкана преминава през Горна Липница и именно тук остават завинаги Христо Дряновски и Пеньо Хаджипенев.

През 1950 г. в корията е издигнат паметник, където ежегодно около тази дата се отслужва Панихида за загиналите. Събитието е част от културния план на Община Павликени, като се отбелязва и с вечерна заря на центъра на селото. Заради наложената в страната ни епидемиологична обстановка тази година не бе проведено тържество.

Тази година в похода са се включили 35 участници. Доайен е бил Добри Кушкиев, 81-годишен, а най-малка сред преминалите по трасето е 13-годишната Йоана, пристигнала с брат си Димитър от Перник. Сред участниците е имало и двама чужденци – Елза Лемзадзе от Грузия и Йомер Карабачак от Турция.

Пътят на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа не е единственият, който преминава през Горна Липница. Селото е част и от друг един поход с национален характер – „Светият път“, който минава по пътя на мощите на св. Йоан Рилски.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *