370 четения

Спешните медици реагират на сигнали на тел. 112 с малко и остарели линейки

ЕКИПИТЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗПОЛАГАТ ЕДВА С 20 ЛИНЕЙКИ, ОТ КОИТО 5 РЕАНИМОБИЛА И ДВЕ ЛЕКИ КОЛИ. Повечето от специализираните транспортни средства са на стотици хиляди километри и често се случва да влизат в „бокса“ заради непредвидени ремонти. Така понякога здравните специалисти закъсняват, за да отидат на подаден сигнал, но за щастие, до момента няма случай на фатален край заради забавяне на линейка. Заключението на местните здравни власти е, че наличният санитарен транспорт е недостатъчен и амортизиран.

Центърът за спешна помощ разполага със седем филиала в региона – този във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. Персоналът в изброените структури включва общ 40 души, от които двама лекари на основен трудов договор и 13 на втори трудов договор. Тоест почти всички доктори работят на още едно място и съчетават дежурствата в структурата, като понякога се случва да изкарат повече от 24 часа, изпълнявайки служебния си дълг.

18 пък са медицинските специалисти по здравни грижи, от които 16 на основен трудов договор.

Медиците са реагирали на 20 738 повиквания, от които 2516 били за деца. 5053-ма от прегледаните по домовете и при произшествия са били насочени за хоспитализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!