182 четения

Тази нощ е пикът на Персеидите – най-грандиозния метеорен дъжд за годината

Тази нощ е пикът на Персеидите –  най-добрият за наблюдаване метеорен поток. Очакват ви средно 60-70 метеора на час. Но ако имате късмет, може и около 150-200!

Луната няма да пречи на явлението, защото ще е в намаляващ полумесец.

Персеидите са метеори, които изгарят в атмосферата на 80-100 км височина и, разбира се, не стигат до Земята. Така че няма опасност някой от тях да ви удари по главата.

Красивото зрелище дължим на кометата Суифт-Тътъл, частици от опашката на която навлизат в земната атмосфера и изгарят там. Това се случва всяка година през август, когато Земята пресича орбитата на кометата.

Ето няколко съвета от NASA, които ще ни помогнат да се насладим максимално на невероятно красивата гледка:

– Излезте далеч от градовете и осветените места, намерете място, откъдето ясно да виждате небето – по възможност без облаци, разбира се.

– Потърсете с поглед най-тъмния участък в небето – метеорите могат да се покажат навсякъде над вас.

– Запасете се с търпение, наблюдавайте поне половин час. Би ви било по-удобно, ако си вземете сгъваем стол, чиято облегалка се мести назад – за да сте в полулегнало положение.

– Забравете за телескопи и бинокли – скоростта на Персеидите е висока и с уреди може да изпуснете повече, отколкото да уловите.

– Рейте погледа си свободно, не се вторачвайте в една точка. Отпуснатото невъоръжено око ще забележи по-бързо всяко движение по небето.

– Избягвайте да поглеждате към мобилния си телефон и всякакъв друг източник на светлина. Ще попречат на настройката на очите ви за нощно виждане. Ако трябва да видите нещо на Земята, използвайте червена светлина.

Ако успеете да фотографирате зрелищното шоу, изпратете ни вашите снимки на адрес: [email protected]. Ще публикуваме майсторските творби.

И не забравяйте да си пожелаете нещо, когато видите падаща звезда – но внимавайте какво, защото може наистина да се сбъдне. 🙂

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!