154 четения

Електронните цигари допринасят за разпространението на Ковид-19 сред младежите

Учени от Станфордския университет проследили разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2 сред американските младежи и установили, че младите хора се заразяват от 5 до 7 пъти по често, когато пушат електронни цигари или ги комбинират с обикновени, предаде ТАСС.
Специалистите са на мнение, че тази уязвимост може би се дължи на уникалния характер на увреждането на белия дроб, което причинява вейпингът.
„Младите хора и тийнейджърите си мислят, че тяхната възраст ще ги предпази от заразяване с Ковид-19. Но според получените от нас данни това не е така за тези, които употребява електронни цигари. Това важи и за хората, които комбинират обикновените с електронни цигари, като рискът се увеличава значително“, заяви авторката на проучването Шивани Гайха от Станфордския университет.
Нейният екип провел поредица от социологически изследвания сред американски младежи от двата пола, заразени с новата коронавирусна инфекция. Били проучени също техните вредни навици и привички. Наложил се изводът, че тези от тях, които всекидневно употребявали електронни цигари, пет пъти по-често се заразявали с Ковид-19, в сравнение с останалите участници в проучването. А паралелната употреба на обикновени и електронни цигари увеличавала риска от подобна зараза 7 пъти. В това отношение вейпингът не отстъпвал, а често лидирал сред известните рисковите фактори, сред които фигурират затлъстяването и диабетът. Поради тази причина учените препоръчват на подрастващите, а също така и на възрастните, да престанат да употребяват подобни продукти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!