Психологът Емма Енчева: „Болестите, безпаричието и липсата на любов идват от нарушените закони във фамилната система”

Със семейни констелации и с метафорични асоциативни карти работи терапевтката

„ВСЕ ПО-ЧЕСТО СИ МИСЛЯ, ЧЕ СМЕ СПРЕЛИ ДА СИ ГОВОРИМ И В ТОВА СЕ КРИЯТ МНОГО ПРИЧИНИ ДА НЕ СЕ ЧУВСТВАМЕ ДОБРЕ В КОЖАТА СИ, да си мислим, че щастието ни се изплъзва. А ние сме родени да живеем в общности. И започваме да го разбираме това със споделянето и да приемаме, че думите са важни, затова и все повече хора започват да търсят специалистите като мен – психолози и психотерапевти.” Така започва разговорът ни с психолога Емма Енчева, която е една от малкото психолози във Велико Търново, които работят с метода системни семейни констелации по Берт Хелингер.

„Харесва ми този метод, защото ни показва, че светът не започва от нас и няма да свърши с нас. Семейните констелации са система, която работи с рода и с родовата памет. Казва ни къде по линията до нас има изменения, които се пренасят през поколенията и стигат до нас и често определят поведението ни, това, което правим или пък не правим“, обяснява още Емма Енчева. Тя е възпитаник на Европейската школа по психология в Русия, но отдавна е избрала България за своя втора родина. А от пет години живее и работи във Велико Търново. Консултира онлайн и в кабинета си, където предлага индивидуални констелации.

„Има хора, които се притесняват да участват в групови терапии. Понякога не са готови да споделят, често се страхуват, че в малкия град някой ще ги разпознае и проблемът им ще стане публичен. Затова специализирах в индивидуална работа по метода на Берт Хелингер. И работим аз, човекът и малки фигурки, които символизират важните за него хора в родословието“, обяснява Емма. И допълва, че събира и групи за работа със семейни констелации. И всеки път, преди да стартира групата, тя обяснява метода, за да е сигурна, че хората, които са се записали в групата, знаят за какво става въпрос и се чувстват на мястото си.

Всички проблеми, с които се сблъскваме – болести, безпаричие, липсата на любов, идват от прекъснати връзки и от нарушени закони във фамилната система, казва психологът. И уточнява, че фамилната история на всекиго от нас е подчинена на три основни закона – на вземането и даването, на йерархията и на принадлежността. Когато някой от тях е нарушен, това се отразява върху живота ни. „Затова е важно да можем да получаваме, да не забравяме да даваме и да не забравяме никого в рода. Защото всеки забравен или изключен не престава да съществува в историята, напротив, влияе по-силно“, категорична е Емма Енчева.

ОСВЕН СЪС СЕМЕЙНИ КОНСТЕЛАЦИИ ТЯ ПОМАГА НА СВОИТЕ КЛИЕНТИ И С МЕТАФОРИЧНИ АСОЦИАТИВНИ КАРТИ. Тях тя включва в консултациите си, когато усети, че човекът, потърсил помощ, няма конкретен въпрос. „Много често хората идват и казват: „Не се чувствам добре“ или пък „Имам проблем“. Но им е трудно да конкретизират въпросите си. Тогава вадя картите и те със символите, метафорите и архетипите, които изразяват, насочват човека. Много е интересно да наблюдавам реакциите на хората и как тези реакции се променят. Често хората си мислят, че става някаква магия, но магия няма“, разказва Емма. И допълва, че човек сам започва да вижда отговорите и дори не се налага тя самата да обяснява дълго къде е проблемът и къде е решението.

„Когато клиентът ми каже: „А, да“, „Може би е така“, „Ще опитам и другото“…, аз разбирам, че започва промяната. Понякога ние самите не виждаме промяната в себе си, но я виждаме в тези около нас. Те стават различни в поведението си към нас и това е достатъчно важен и говорещ факт“, категорична е терапевтката.

ЕММА Е РОДЕНА В РУСКИЯ ГРАД ТУЛА, КЪДЕТО Е СРЕЩНАЛА И СЪПРУГА СИ. После той я довел в България, където се родил и синът им. „Дойдохме първо в Свищов, но след това животът ни раздели и аз избрах Велико Търново да бъде моят град. А и синът ми завърши ВТУ, хареса ми това място. Някъде в годините събитията в живота ми ме срещнаха с психологията, започнах да чета, да уча и разбрах, че това е моята специалност. Много ми хареса и я превърнах в професия“, казва Емма, която работи и онлайн, защото често консултира свои сънародници. Всеки петък в кабинета си събира групи, на които пък води медитация за справяне със стреса. А понякога, когато самата тя има нужда да пусне напрежението, отива в залата на „Ун Бесо” и се впуска в ритъма латино.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.