След специализации в САЩ, Германия, Русия наш стоматолог избра да работи във великотърновските села

Георги Димитров не търси финансово благополучие, а духовно удовлетворение

Д-Р ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПРАКТИКУВА ЗЪБОЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ В НАЙ-РАЗВИТИТЕ СВЕТОВНИ СТОЛИЦИ, но решил да се установи във Велико Търново и да предлага стоматологична помощ на хората в града и в някои от близките села. 42-годишният мъж споделя, че не търси финансово благополучие, а духовно удовлетворение от това да помага на нуждаещите се. Така всъщност живущите в малките населени места ще имат на разположение най-качествената дентална помощ и човек, който да ги изслушва, разведри и внесе светлина в ежедневието им.

Д-р Димитров е от Хасково. Завършил е Медицинския университет в Пловдив, след което останал да работил в Града под тепетата, обслужвал пациенти в Карлово, Калофер и селата в района. Последните 10 години практикувал в престижна клиника в София, като успоредно с това инвестирал в повишаване на уменията и знанията чрез специализации в Германия, САЩ, Великобритания, Русия и т.н.

По време на извънредното положение дошъл на гости на свои приятели във Велико Търново и останал три месеца. Бил запленен от очарованието на старата столица и решил, че сега е времето да напусне големия град. За тази промяна се готвел от няколко години, но сега попаднал на точното място, категоричен е той.

„Влюбих се в града. Харесва ми зеленината, цветята, природата, има чудесни паркове и спортни зони. Точно такъв град търсех, с по-голяма надморска височина, с традиции, с дух и история“, споделя д-р Димитров.

НЕОТДАВНА ЗАПОЧНАЛ РАБОТА В КЛИНИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, А В МОМЕНТА РАЗУЧАВА В КОИ СЕЛА Е ПОДХОДЯЩО ДА ОТКРИЕ СВОИ КАБИНЕТИ.

Миналия месец местният парламент във Велико Търново му даде зелена светлина за отдаване под наем на общинско помещение в Арбанаси, но се оказва, че мястото е с по-малка квадратура от допустимата по закон за здравен кабинет. Затова зъболекарят продължава да търси други алтернативи в останалите населени места в региона.

Казва, че иска да работи на село заради потребността от стоматолози там.

„Не е тайна, че много мои колеги са станали такива, за да имат добро финансово положение, но това е професия за хората в нужда, а в селата хората наистина имат необходимост от такива грижи. Имал съм възможността да пътувам и да се развивам в световни и европейски столици, притежавам уменията и знанията да се справя с всеки случай. Това, което ще правя в селата, ще е на световно ниво, а хората ще бъдат обгрижени безболезнено, комфортно и с внимание. Не става дума за пари, това е кауза“, подчерта зъболекарят.

Д-р Димитров заяви, че всеки детайл в кабинета, грижата и отношението към пациентите има огромно значение. Разказва, че преди години се срещнал с докторка в Швейцария, която му „отворила“ очите за психоанализата и въздействието на музиката върху организма.

„За мен е важно, като седне на стоматологичния стол, да излекувам болката му и да докосна душата му. Всеки случай е интересен, но освен от чисто професионално предизвикателство за мен е важно да знаеш как да подходиш към всеки. Затова държа да знам повече за пациентите си, каква музика, цветове, аромати и т.н. харесват. Ако знам, че обичат зелено, ще си сложа зелени ръкавици, ако съм запознат с любимия му изпълнител, ще пусна негова песен, и така на подсъзнателно ниво той ще се успокои“, обясни медикът.

ДЕНТАЛНИЯТ ЛЕКАР УТОЧНИ, ЧЕ СТРЕСЪТ И ВСЯКО НЕГАТИВНО ЕМОЦИОНАЛНО СЪСТОЯНИЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СТОМАТОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ, позовавайки се на твърденията на източната медицина. Подчерта, че дори един блокаж на чакра може да предизвика парадонтоза или възпаление на зъб, а тези страдания дори имал нещастието да преживее и самият той.

„Всичко това ми се струваше несериозно преди години, но с времето, колкото повече задълбавам тази тема, толкова повече откривам връзката между начина на живот, храненето и заобикалящата среда с човешкото здраве. Хората следва да избягват полуфабрикати и храни, които са отглеждани с изкуствени торове. Нека избират свежи плодове и зеленчуци, а също сами да приготвят храната за себе си, защото не се знае готвачите в заведенията в какво настроение са били, с каква енергия са я заредили. Всичко оказва влияние върху здравето“, коментира стоматологът.

ТОЙ ПРЕПОРЪЧА УПОТРЕБАТА НА НАТУРАЛНИ ПАСТИ ЗА ЗЪБИ, КОИТО ВЪРХУ ОПАКОВКАТА СА ОБОЗНАЧЕНИ СЪС ЗЕЛЕНИ КВАДРАТЧЕТА. На пазара се предлагат и рецепти за домашно приготвяне на паста за зъби с кокосово масло, карамфил, лимоново дърво и т.н.

Д-р Димитров заяви още, че родителите следва да обърнат сериозно внимание на оралното здраве на децата си, без значение дали става дума за млечните, или постоянните зъби.

„Докато израстват децата, зъбите им имат нужда от флуор, но в определени количества. Деца, които не са приемали флуор като малки, имат зъби, изключително податливи на кариеси, и обратното – които са прекалявали с него – стоят на петна. Препоръчвам изворна вода вместо бутилирана минерална“, допълни той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *