303 четения

Безплатни летни кина правят по селата

Инициативата стартира от Леденик тази седмица

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ЛЕДЕНИК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЛЯТНО КИНО. Инициативата е на кметството и ще стартира в събота по повод 100-годишнината на читалище „Поука – 1920“. Всички желаещи да се насладят на седмото изкуство са добре дошли, като за целта не се налага да заплащат нито стотинка. Летните кина ще събират публика и в други села от региона, като в Леденик ще бъдат тествани обществената нагласа и интерес. „Организаторите правят всичко за своя сметка и са обещали, че всеки уикенд, докато времето позволява, ще има лятно кино в селото”, коментира кметът Антон Кръстев.

На центъра в селото ще бъде монтиран екран с размери 3,50 на 7 метра, на който ще се прожектират нови български документални филми. Зрителите ще наблюдават кинолентите на дистанция помежду си с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

В първата вечер, на 15 август, присъстващите ще се насладят на „Балканска мелодия“ – филм за откривателя на „Мистерията на българските гласове“ Марсел Селие. Продукцията е германо-швейцарско-българска.

На 21 август ще бъде излъчван филмът „Последните черноморски пирати“, който разказва за няколко вече попрехвърлили зрялата възраст мъже, живеещи на див плаж на Кара дере, в каравана, над която се вее черният пиратски флаг, които от години прекарват времето си в търсене на легендарното съкровище на еничаря Вълчан.

„От Кремона до Кремона“ е заглавието на лентата, която ще прожектират на 28 август. Филмът проследява историята на току-що завършил гимназията младеж, който започва работа в най-голямата фабрика за струнни инструменти в Източна Европа – „Кремона” в Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в „меката“ на лютиерството – италианския град Кремона, дома на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете Кремони е белязан, от една страна, с вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга – с находчиви бизнес стратегии.

Последното излъчване ще бъде на 4 септември, когато жителите на Леденик ще могат да гледа филма „Ром Кихот“. Продукцията пренася зрителите в Кюстендил, където ги среща с четирима колоритни герои от ромската махала. Те са принудени да живеят в две паралелни вселени, преследвайки мечтите и целите си.

Всички прожекции ще бъдат излъчвани от 21:30 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Безплатни летни кина правят по селата

  • 13.08.2020 в 22:28
    Permalink

    Поздрави за инициативата. Ще има ли прожекции в други села?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *