ВТУ събра български учители от осем държави

БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ ОТ ОСЕМ ДЪРЖАВИ УЧАСТВАТ ВЪВ ВТОРАТА „ЕРАЗЪМ +” СЕДМИЦА „БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА”, която започна вчера във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лектори, които работят в български неделни училища в Испания, Албания, Австрия, Гърция, Италия, Кипър, Франция и Чехия, пристигнаха в старата българска столица, за да споделят добрите си практики в организацията и обучението по български език. Всички те работят с деца, за които българският език е роден, но и с такива, които са родени в чужбина и за тях граматиката вече е втори език. Според регламента на Министерството на образованието и науката в неделните училища малките българчета започват с изучаването на граматика и математика, а в 8 клас продължават с часове и по история и география на български език.

Дейностите, които са заложени в програмата на седмицата, имат за цел да повишат качеството на „Еразъм +” практиките на студенти от Великотърновския университет в българските неделни училища.

„Великотърновският университет винаги се е стремил да помага, това е наша мисия и отговорност. Ние подготвяме учебници, методика на преподаване, изпращаме преподаватели, за да развиваме българистиката зад граница. Смисълът на този вид срещи е огромен, защото чрез тях освен обмяна на знания и опит всеки от вас може да се похвали какво е постигнал през годината, какви трудности и проблеми е срещнал и от какво има нужда. Вие сте връзката между държавата майка и българската общност навън. Вие, скъпи колеги, учите нашите деца, някои от които са родени в чужбина, на най-важното – българския език, българската история и география. Вие помагате на нашите студенти, които идват при вас на стаж и практика. Приемете най-искрените ни благодарности за отдадеността и усилията, които полагате, каза при откриването на срещата зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров.

„Благодаря ви, че успяхте да преодолеете всички трудности, наложени от Covid-19, и сте тук. За Великотърновския университет българските училища зад граница са мисия. При нашите посещения през последните години виждаме с очите си вашата работа и стремежите ви да запазите живи духа и паметта извън границите на България. Ние имаме възможност да квалифицираме и преквалифицираме учители в нашия Център по квалификация, които да получават учителска правоспособност по български език и литература, история и география“, бяха думите и на зам.-ректора по учебната дейност доц. д-р Димитър Симеонов, който също присъства на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *