Общество

Затегнаха контрола над продажбата на пресни плодове и зеленчуци

СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА РЕАЛИЗИРАЛИ ПРЕЗ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ МНОЖЕСТВО ПРОВЕРКИ на търговци на пресни плодове и зеленчуци. Целта на инспекциите е да се гарантира качеството на предлаганите сезонни храни.

Работещите във ведомството са следили за цялостното търгуване с плодове и зеленчуци, наличието на всички документи, доказващи произхода на стоката, етикетите, маркировката и т.н. Особено внимание е било обърнато на съответствието на обявеното качество на всяка отделна предлагана партида по отношение на еднородност, качество и размер на продукта.

МЕСТНИТЕ ПРОВЕРКИ СА ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ НА АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, като резултатите от всички инспекции са издадени 14 акта и 71 констативни протокола заради липса на документи и маркировка на продукцията.

По отношение на фитосанитарния контрол, който се изразява в наблюдение за наличие на симптоми и повреди, причинени от карантинни вредители, са издадени 11 предписания и са съставени 15 констативни протокола.

Наложените на търговците санкции са в размер от 600 до 5000 лв. за физически и между 2000 и 7000 лв. за юридически лицa.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *