Общество

10 г. от основаването на Лятната театрална работилница празнуват в Килифарево

СПЕЦИАЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ПОДГОТВЯТ ДЕЦАТА ОТ ЛЯТНАТА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА В КИЛИФАРЕВО, ЗА ДА ОТПРАЗНУВАТ ПЪРВИТЕ 10 ГОДИНИ НА АКАДЕМИЯТА ЗА ТЕАТЪР. Повече от 15 заглавия са изиграли малките артисти за това време.

Работилницата започнала като театрално студио през 2010 г. Първоначалната трупа вече е разделена на два състава – малчуганите са нарекли трупата си „Фъстъците“, тийнейджърите се избрали да играят под името „Талантино“.

Повече от 160 момичета и момчета са преминали през академията за всичките тези 10 години. Те са учили основните правила на театъра, опознавали са сцената и са правили своите първи стъпки на нея под ръководството на актрисата от МДТ „Стефка Петрова“, а сега работят заедно със Саид Джамбазов, който е ръководител на академията от пет години.

Именно Саид е в началото на театралната работилница. Преди десет лета той гледал забавен турски филм, в който един щур клас постоянно правел номера на своите учители. Впечатлен от смешните ситуации, Саид намерил романа, по който са създадени сериите, и го превел. После минала още една година, в която той трябвало да се справи с адаптацията на текста, но в крайна сметка успял да постави първия спектакъл.

„Започнахме репетиции в Младежкия дом, където и до днес се събираме. След първата година при нас дойде Стефка Петрова, която ни научи на толкова много за театъра – философия, правила, тънкости. Когато вече бяхме готови да продължим сами, аз поех състава“, разказва Саид, който вече е дипломиран зъболекар, но въпреки това всяко лято се връща в родния си град, за да поставя следващото заглавие.

Освен 15-те театрални премиери, „Фъстъците“ и „Талантино“ са направили куп други празнични програми – за Великден и Коледа, за Благовещение и Баба Марта. Децата са майсторили мартеници и сурвакници, събирали са килифарчани за честване и на Националния празник 3 март.

„Занимаваме се целогодишно, защото децата искат така, а и защото театърът разнообразява ежедневието им, дисциплинира ги, прави ги концентрирани и ги прави общност“, обяснява още Саид.

Михаил Симеонов е единственият артист, който играе в трупата от самото й основаване до днес. В съставите има и деца, които посещават работилницата в продължение на пет – шест години. Най-малките са на около 10 години, най-големите – вече абитуриенти. Самият Михаил от тази година е студент във Варна, но по неговите стъпки върви сестра му Моника Симеонова, която пък е единственият артист, който влиза в роли и в двата състава. При малките тя играе мъжките роли, защото там обикновено момчетата не достигат, при големите – женските.

ПЕТ СКЕЧА СА ВКЛЮЧИЛИ В ПРАЗНИКА СИ ЗА 10-ГОДИШНИЯ РОЖДЕН ДЕН НА РАБОТИЛНИЦАТА МАЛКИТЕ АРТИСТИ. По-големите са избрали скечове от едно от най-любимите си представления, направено отново по турски автор. И са възстановили епизод от представлението „Нашенци“, което са работили още със Стефка Петрова. А фъстъците ще покажат части от спектакъла си „Хитър Петър“. С него малчуганите миналата година се класираха първи на Националния фестивал „Камъка“ в Горна Оряховица. Пак там Александър Узунов, който играе ролята на Хитър Петър, получил награда за най-добра мъжка роля, а Моника взела отличието за поддържаща мъжка роля с образа си на Попа. Три години към работилницата работил и танцов състав, но тази година усложнената обстановка заради коронавируса осуетила плановете на танцьорите пак да се съберат.

20 са момчетата и момичетата, които това лято участват в работилницата. Те ще бъдат и основните артисти в предстоящия празничен спектакъл, планиран в края на август. 40 от бившите артисти, които вече учат или работят някъде из страната, са приели поканата да се върнат в Килифарево и да се включат в тържеството, допълва Саид Джамбазов. Той също е решил да се прибере в родния си град, където иска да отвори зъболекарски кабинет.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *