Иглика Игнатова събра над 500 вида цветя от цялото земно кълбо на тераса с гледка към Царевец

Част от растенията са внесени в България с големи премеждия и щателни проверки от Тайланд и Тайван

КОЛЕКЦИЯ ОТ ЕКЗОТИЧНИ ЦВЕТЯ, ДОСТОЙНА ЗА РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС, НАПРАВИ ИГЛИКА ИГНАТОВА В СТАРАТА СТОЛИЦА. Любителката цветарка отглежда видове с произход от всевъзможни кътчета на света, които се оказва, че понасят отлично болярския климат, и красят терасата на жилището, обитавано от нея. Трудно могат да бъдат преброени всички растения, за които се грижи жената, но по думите й са над 500. Обяснява хобито си с многобройните работни пътувания, които се налага да предприема, и възможността да вижда цветя, каквито е невъзможно да бъдат открити по родните географски ширини.

Иглика е от Севлиево, но преди пет години се установила във Велико Търново. Интересът й към цветарството датира от 18 години. Тогава купила първата си орхидея, а такъв вид в България по онова време почти нямало. Последвало сдобиване с хибискуси, адениуми, плумерии и т.н. Постепенно пренесла част от саксиите в дома си в старата столица, а останалите поверила на майка си.

Любителката цветарка окупирала с растения терасата на жилището си тук, която е с площ 20 квадратни метра и покрива на жилищната сграда. Красивата гледка била водещ мотив пък обитателите на апартамент от долния етаж да го наемат, споделя с усмивка тя.

„Поливам всички цветя веднъж седмично, те са постоянно на слънце и се развиват чудесно. Два пъти в годината отделям време, за да ги прибирам, орежа, пресея. Всичките са екзотични, най-високото е с размер 1,5 метра, а най-скъпото струва 250 лв.“, заяви Иглика.

СПОМНЯ СИ, ЧЕ НАЙ-СЕРИОЗНИ ПРЕМЕЖДИЯ ПРЕЖИВЯЛА ПОКРАЙ ВНАСЯНЕТО НА ЦВЕТЯ ОТ ТАЙЛАНД И ТАЙВАН. Растенията подлежали на фитосанитарен, митнически и наркоконтрол. Спомня си, че проверяващите изобщо не били виждали такива видове и останали смаяни от въпросните цветя. Наложило се да останат още една седмица под инспекция в специализиран склад.

„Не стига, че цветята бяха пътували със самолет, кораби и т.н., но останаха около седмица в склад, за да се уточни дали са здрави и да не пренасят вредители в страната. Разбира се, това бе свързано с плащане и на големи суми за изследвания и престой в склад. Накрая решиха, че може да има наркотици в тях, и ги тестваха и за опиатни вещества“, разказа Иглика.

ЖЕНАТА СПОДЕЛЯ, ЧЕ ГЛЕДА РАСТЕНИЯТА СИ, КАКТО ДРУГИТЕ ХОРА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ. Единственото, което използва за подхранването им, са натурални препарати и торове.

„Спрейовете за лъскави листа са вредни и спират достъпа на кислород до порите, затова не ползвам такива вещества. В случай че се появят вредители, като акари и друг вид насекоми, прилагам органични препарати“, допълва тя.

Иглика казва, че двете й деца много й помагат в отглеждането на цветята и когато е на път, те поемат грижата за растенията.

В апартамента живеят също две котки и едно куче, които са обучени да не играят със саксиите и да не правят пакости на терасата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *