12321 четения

Месец преди 15 септември: Как ще започне учебната година, не е ясно, директори признават, че все едно се готвят за война

МЕСЕЦ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВСЕ ОЩЕ НЯМА ТОЧНИ УКАЗАНИЯ НА КАКВИ ПРАВИЛА ЩЕ БЪДЕ ПОДЧИНЕН ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ. Възможно е училищата да се откажат от кабинетната система, за да се намали до минимум движението на учениците. И всяка паралелка да има класна стая, а учителите по съответните предмети да сноват по коридорите, не децата. Възможно е да бъдат разделени на две класовете на най-малките ученици и едната половина да учи сутринта, другата – след обяд. Но това означава цялото училище да мине на две смени. Може часовете на отделните випуски да започват по различно време и междучасията да се разминават. Но това са само възможности, които директорите обсъждат, докато чакат указанията от МОН, които трябва да пристигнат на 25 август. И понеже в тях сигурно ще пише, че всеки директор трябва да поеме отговорност за своето училище и според неговата специфика да подреди учебния процес, директорите във Велико Търново вече снабдяват училищата с дезинфектанти, реорганизират кабинети, за да отворят още класни стаи, и се опитват да предвидят как ще се развие ситуацията. Най-вероятният сценарий е учебната година да започне присъствено и още на втория месец при първата грипна вълна децата да преминат на онлайн обучение.

Засега МОН каза само, че 15 септември ще мине без тържество, сякаш това е най-големият проблем на системата. А директорите подготвят и сградите, и екипите си за една необичайна и стресова учебна година и признават, че усещането е, сякаш се подготвят за война.

„НАПРАВИХМЕ АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ И НЕ СМЕ НА 100% ДОВОЛНИ. Въпреки че и учителите, и децата, и родителите положиха максимални усилия, онлайн ученето не е като обучението в клас“, категоричен е директорът на ОУ „Бачо Киро“ Владимир Николов, който казва, че има пет паралелки в първи клас, но не и методика, по която да научиш децата дистанционно да пишат и да четат.

Базата на училището не е достатъчна, ако се наложи класовете на най-малките да бъдат разделени на две, а и децата вече учат на две смени, признава директорът. Трудно ще намери и класна стая за всяка паралелка, защото са нужни 32 стаи, а училището има 29, въпреки че е ликвидирал учителската стая, направил е ремонт на ученическия стол, за да отвори още пространство, освободил е част и от библиотеката за децата със СОП.

„Започнахме да правим ремонт на малкия физкултурен салон, където дълго време занятия не провеждахме. Ремонтираме стаята на открито и ще изнесем обучението по безопасност на движението и гражданска защита в стопанската част на двора на училището. Почти цял випуск ще може да провежда учебни занятия навън, стига времето да позволява това“, казва още директорът и допълва, че отдавна коментира с колегите си как биха могли да работят те, ако се появи дете с положителен тест за К-19.

НЕ МОЖЕ ДА ДЕЛИ КЛАСОВЕТЕ СИ И ИВАНИЧКА ПЕТКОВА, ДИРЕКТОР НА ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“, където също има пет паралелки първокласници. Тя е категорична, че тази идея с деленето на класовете противоречи на закона, но й предстои да събере Училищното настоятелство и Обществения съвет, за да обсъди и с тях възможностите.

„Обсъждаме вариантите и ние. Обмисляме да преминем на две смени, пресмятаме възможностите, ако трябва да намалим децата, но засега никак не ми се иска да променяме организацията си, а и имаме 650 деца, които по цял ден са в училище. Със сигурност маските по коридорите ще бъдат задължителни, имаме няколко вида дезинфектанти, ще дезинфекцираме училището три пъти на ден. Ще разминаваме междучасията на малките и големите, за да не се засичат децата в тоалетните и бюфета. Малките по принцип са отделени в пространството, защото си имат свое крило, и големите знаят това. Сега ще ги разделим и във времето“, обяснява директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска, която има шест паралелки първокласници. Те вероятно няма да плуват заради промененото работно време на басейна, но гимназията има достатъчно физкултурни салони и спортна зала на територията си, площадки и голям двор.

„Не сме решили дали ще се разделим с кабинетната система, по-скоро не сме склонни да направим това, защото така или иначе децата ще излизат по коридорите, без значение дали си имат класна стая, или трябва да сменят кабинета. Невъзможно е, а и не е здравословно да ги затворим осем часа в една стая. А училището има кабинети, интерактивни дъски, карти, препарати, пособия, които аз искам да се използват“, категорична е г-жа Котларска. И допълва, че от години всички деца до 7 клас получават комплект учебници, но работят с тях вкъщи и не ги носят в училище, защото във всеки кабинет има учебници по съответния предмет. „Не може учителите да разнасят купища буквари от стая в стая. А и ако се наложи да поставим под карантина цял клас, учителят трябва да има кабинет, от който да преподава онлайн, и в същото време да е в училище, за да влиза и в другите си класове. Проблемът е какво ще правя, ако имам много учители под карантина“, казва г-жа Котларска и уточнява, че преди 15 септември ще бъдат организирани родителски срещи, на които тя и екипът й ще обяснят всички промени в организацията на учебния процес.

„НИЕ НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СГРАДНИЯ ФОНД И МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ВСЕКИ КЛАС ДА ИМА КАБИНЕТ. Правили сме го това преди години, когато училището беше в ремонт“, казва директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев. По-голямото предизвикателство за него е храненето, затова той обмисля варианта да не събира децата в стола, а да предложи кетъринг по класните стаи. „Можем да минем на две смени. Базата ни позволява и да разделим на две паралелките до 3 клас, макар че натоварването на учителите ще бъде нечовешко“, обяснява г-н Янчев, който вече е проиграл дори и най-малките детайли, като това например вратите на стаите и порталите да стоят максимално време отворени, за да не се налага децата да ги пипат всеки път. Или пък това, че осветлението ще се управлява само от учителите.

ДОСТАТЪЧНО БАЗА ИМА И В ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“, КЪДЕТО ПАРАЛЕЛКИТЕ В ПЪРВИ КЛАС СА ТРИ. През последните две години децата там са се увеличили и директорът Данка Борисова признава, че стаите започват да не й достигат не защото сградата няма капацитет, а защото от години е затворен целият четвърти етаж. Там има 6 стаи, от които училището е успяло да подготви две, за останалите трябват по-сериозни средства. „Но имаме прекрасни начални учители и те всички са равностойни като специалисти, затова, ако се наложи да разделим класовете на две, аз съм спокойна“, казва г-жа Борисова.

МНОГО ПО-СЕРИОЗЕН СЕ ОКАЗВА ПРОБЛЕМЪТ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА, особено там, където още не са започнали ремонти. Става дума за Старопрестолната гимназия по икономика, за Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, за Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Засега ремонтът е започнал само в гимназията по електроника „А. С. Попов“ и ще приключи до 15 септември. „Ще остане за довършване физкултурният салон, иначе всичките ни лаборатории ще са готови, затова няма да се наложи да променяме режима си на работа. Но аз съм решила – разболее ли се само един ученик или един учител, цялото училище преминава към дистанционно обучение. Няма да рискувам живота нито на децата, нито на колегите си“, категорична е директорката Нели Николова.

Директорът на гимназията по строителство Евгения Иванова се надява ремонтът при нея да започне до края на месеца. Но тя все още чака плановете, които предвиждат външно саниране и мащабен вътрешен ремонт. „Имаме достатъчно входове и изходи, както и класни стаи, така че можем да си останем в сградата въпреки ремонта“, казва г-жа Иванова.

НЕЯСНА Е ВСЕ ОЩЕ СИТУАЦИЯТА ОКОЛО ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ И СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА. И в двете сгради все още не е започнал ремонт. И двете училища най-вероятно ще започнат годината като гости на други гимназии в града.

„Вече и аз не помня колко варианти дискутирахме. Но сме зависими от ремонта, който дори и да започне до няколко дни, както ни обещават, няма да приключи преди ноември. Първо мислихме годината да започне присъствено за 8 и 9 клас, останалите да учат онлайн, но сега идеята е да ни преместят“, казва директорът Татяна Данчева, на която ще се наложи да снове между три сгради, защото май последната идея е част от учениците да отидат в СУ „Вела Благоева“, част – в СУ „Вл. Комаров“, а за часовете по практика да се връщат в Гимназията по туризъм, където са работилниците. Ще летят като холандци и учителите, за да взимат часовете си. Проблем е и организацията на столовото хранене, защото гимназията храни 120 деца от ОУ „Димитър Благоев“, с което дели една сграда.

СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ОБАЧЕ СЕ ОКАЗВА НАЙ-ПРЕЦАКАНА, защото се намира в архитектурната част на града и ремонт там не може да бъде правен без разрешението на МК. А такова разрешение гимназията чака… от април. „Какво ли не правих, къде ли не питах, разрешение още нямаме. Колко пъти звънях и писах да обяснявам, че сме училище, не търговски обект, но в министерството не бързат за никъде. А ремонтът е много сериозен и като част от него предстои и газификация, откъдето ми съобщиха, че ще започнат да копаят през септември“, признава директорката на гимназията Виолета Йосифова. Че ще местят и нейното училище, също е ясно, но къде, тя още не знае.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки: Архив в. „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!