2427 четения

На 15 август почитаме паметта на всички медици, полицаи, пожарникари, граждани и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот в мирно време

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява горящи пътници в автобус и сам загива

 

От 20 декември 2012 г. с Решение N 1039/20 декември 2012 г. на Министерски съвет, публикувано в ДВ/28 декември 2012 г., отбелязването на 15 август като Ден на спасението се официализира. Така България става единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. На тая дата с едноминутно мълчание и включени сирени на линейките се почита паметта на всички медици (лекари, медицински сестри, фелдшери), а също и на полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Деня на спасението свързваме и с подвига на нашия земляк д-р Стефан Черкезов. 15 август 1963 година. Между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско, д-р Стефан Черкезов, който отива на служебно съвещание в окръжния център. Съдбата е милостива към него, тъй като той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса факла, за да спасява ужасените от огнения ад хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му и допълнително влошава изгарянията, не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз без друго ще умра. Гледайте другите пациенти!” Рано сутринта на другия ден, 16 август, д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене – показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година във Виноград, Великотърновско. Лекарският му стаж също е кратък. Започва работа на 1 януари 1963 година, мечтае да помага на хората като хирург, а за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие. И като патрон на областната болница във Велико Търново.

По повод петгодишнината от гибелта на д-р Стефан Черкезов в бр. 99 на вестник “Борба” от 1968 година четем:

“Пет години ни делят от оня злокобен ден. Денят на страшната катастрофа, в пламъците на които загина и един млад лекар, един човек в старата българска столица. Пожертвувал живота си, за да дари живот на другите, един герой, първият лекар, герой на социалистическия труд!

В дните на петгодишнината от гибелта на героя неговите другари отново се отправиха към родното му село Виноград… На малката Тони, дъщерята на героя, представителите на болницата донесоха подаръци.

Придружени от близките и съселяни на героя, здравните работници от Велико Търново се отправиха към гроба му в края на селото. Обкичиха го с венец и букети от свежи цветя. Почетоха паметта на своя незабравим патрон, сякаш безмълвно си обещаха да бъдат достойни за името му, да бдят за здравето на хората, за живота, в името на който загина и д-р Стефан Тодоров Черкезов”.

Тодорка НЕДЕВА

Регионален исторически музей – Велико Търново

3 коментара за “На 15 август почитаме паметта на всички медици, полицаи, пожарникари, граждани и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот в мирно време

 • 14.08.2020 в 9:23
  Permalink

  ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ И НА ВСИЧКИ МЕДИЦИ!

  Отговор
 • 14.08.2020 в 9:42
  Permalink

  Много интересна статия, благодаря! Утре е моментът да отдадем почит на хората с бели престилки, които се борят с коронавируса, като някои от тях губят и живота си, за съжаление.

  Отговор
 • 14.08.2020 в 9:59
  Permalink

  Поклон пред паметта на героите в мирно време!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!