7 любопитни факта, за които не знаете

Знаете ли, че хич не ни бива в рязането на авокадо. Хората толкова често се порязват, докато се мъчат с него, че някои лекари са си създали наименование за такъв тип порязване – „авокадо ръка“.

Стълбите в средновековните замъци неслучайно са извити. По този начин се дава значително предимство на защитниците на замъка, които са десничари. Слизайки отгоре, те всъщност свободно могат да държат меча с дясната си ръка и сериозно да затруднят качващите се по витите стълби (освен пък ако те не са левичари).

Канелата се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула или се прави на прах.

При заснемането на филма „Титаник“ (1997 година) над 50 души от екипа са се разболели в един и същи ден. Причината била натравяне с морска храна. Някои от тях дори са били хоспитализирани, тъй като са се намирали в тежко състояние и имали халюцинации (сред тях бил и Джеймс Камерън).

Ако играете на „Тетрис“ след травмиращо преживяване, това ще ви помогне да заличите по-бързо лошите спомени. Проучване, включващо хора, преживели автомобилна катастрофа, сочи, че онези, които са играчи „Тетрис“ в болницата, имат с до 60% процента по-малко лоши спомени в сравнение с онези, които просто са описали случилото се.

Томас Джеферсън изпитвал панически страх от говорене пред публика. Имал такава сценична треска, че често се преструвал на болен само и само да не се налага да говори публично.

Повечето трамваи в Дания днес се движат от енергията на вятъра. Той захранва близо 5500 курса на ден, което помага на около 600 000 души да се придвижат от едно място до друго без никакви вредни емисии.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *