ОбществоОбщиниСтражица

Стражица почете 100 години от рождението на Рачко Ябанджиев

Във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български актьор Рачко Георгиев Ябанджиев, беше поставен барелеф на Летния театър в Стражица, който носи неговото име. Роден на 29 май 1920 година, почитаният от съгражданите си и любимец на поколения българи народен артист е изиграл запомнящи се роли на сцената на Народния театър „Иван Вазов” и в десетки български филми, като най-емблематични остават Хитър Петър в едноименния филм, Коста Деянов в „Селкор”, Панайот Волов в „Под игото” и много други.

Барелефът с височина 90 см и широчина 76 см е дело на скулптора Кирил Георгиев. Монтиран е към фасадата на „Летен кино-театър Рачко Ябанджиев“. Проектът е финансиран от Община Стражица. Кметът на общината Румен Павлов заяви, че е нужно да се отдава благодарност и почит на личностите, прославили нашия град, като по този начин възпитаваме и децата си на уважение и признателност към тези, които са дали много за духовното развитие на нашата страна.

Идеята на ръководството трябваше да бъде осъществена още на 29 май, навръх рождения ден на актьора, когато традиционно се провеждат и „Каралийчевите дни”. Кметът Румен Павлов сподели, че във връзка с пандемията от коронавирус (COVID-19) реализацията на проекта беше отложена за август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *