Водещи новиниИкономика

Имотите на властта: Няма богаташи, нашите депутати и управници карат на заплати и кредити

Всяка година над 100 хил. души, които заемат публична длъжност, трябва да декларират своето имущество и интереси. Законът изисква всяко лице на публична длъжност да подава четири декларации – при постъпване, ежегодна и при напускане, пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Срокът за тази година изтече преди броени дни, а „Борба“ направи детайлна справка за всички властимащи.

 

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МНОГОМАНДАТЕН РАЙОН НЕ ИЗПЪКВАТ С БОГАТСТВА И ИМОТИ, А КАРАТ САМО НА ЗАПЛАТИ И КРЕДИТИ като огромна част от избирателите си, показват собственоръчно изготвените им декларации пред КПКОНПИ. Голямото изключение е почетният гражданин на старата столица Весела Лечева. Като изтъкнат спортист, доста преди да се захване с политика, депутатката се смяташе за състоятелен човек благодарение на солидните си спортни успехи.

За последната година тя е посочила, че има над 240 хил. лв. под формата на банкови влогове в лева и валути, като малка част от тях са на съпруга й Манол Велев. Иначе от 2019 г. досега от възнаграждения е получила почти 116 хил. лв.

Колегата й от „БСП за България“ Валентин Ламбев е посочил, че живее във ведомствено жилище от 99 кв. метра в София и плаща наем за това на парламента. Заедно със съпругата си Свилена имат почти 160 хил. лв. заеми, а за година е заработил 67 хил. лв. от депутатски заплати.

Също ведомствено жилище в столицата, 7 хил. под формата на банкови влогове, както и 15 хил. налични пари притежава третият червен депутат от региона – Явор Божанков. Горнооряховчанинът обслужва 30 хил. лв. банков кредит и е получил 55 хил. лв. заплати за период от година.

Две къщи с дворове във Велико Търново и 15 дка в Шемшево е посочил, че притежава колегата им от управляващото мнозинство Станислав Стоянов. Той брои и по 360 лв. месечен наем за джип „Туарег“. Изтъкнал е и дялове в рекламната компания „Д-мадия“, както и 36 хил. лв. заработени от парламента.

Два апартамента в Горна Оряховица, придобити преди 15 години, дарена къща с двор в Плевен и 19 дка около село Кулина вода до Белене, както и 5 дка нива край железничарския град притежава съпартийката му от ГЕРБ Клавдия Ганчева. Заедно със съпруга си Савадор имат 95 хил. лв. на влог, като за година време тя е получила 62 хил. лв. заплати, а той малко над 30 хил. лв.

Около 150 хил. влогове пък декларира пред комисията Станислава Стоянова. Третият народен представител от ГЕРБ е посочила 70 хил. лв. от заплати.

 

ДЕПУТАТ С ТРАБАНТ

 

Едно от знаковите лица в политическия живот през последните години – народният представител доц. Милен Михов, вероятно е шашнал проверяващите от КПКОНПИ с декларирания трабант като лично возило. Машината, с която ВМРО депутатът традиционно се включва в специализирания фестивал на ГДР марката, е купена за… 100 лв. Все пак той и съпругата му Фани са си взели и кола „Тойота”. 76 хил. лв. има на депозит, както и други 23 хил. в пенсионен фонд. За година време Михов е получил 88 хил. лв. от заплати, а половинката му – 21 хил. лв. Двамата притежават къща в Бяла Слатина и скромен апартамент с гараж в старата столица.

Един от най-малко познатите местни народни представители – Симеон Симеонов от ДПС, посочва, че притежава 100 хил. под формата на влогове в различни валути, обслужвал и две кредитни карти от по 10 хил. лв. За последната година е заработил 75 хил. от заплати, а съпругата му – 55 хил. лв.

 

КМЕТ СИ КУПИЛ ПАРКОМЯСТО ЗА 10 ХИЛ. ЛВ., ДРУГ НАСЛЕДИЛ МОТОПЕД

 

ШЕФЪТ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ И ТРЕТИ МАНДАТ КМЕТ НА СТАРАТА СТОЛИЦА Даниел Панов обслужва близо 70 хил. лв. заеми. Самият той е посочил и семейни влогове от 86 хил. лв., както и приходи от заплати малко над 44 хил. лв.

Два апартамента във Велико Търново, вила в Малки чифлик и апартамент в Сандански, както и кола „Дачия” на лизинг е личното „богатство“ на заместника му проф. Георги Камарашев. Вицето не е посочил спестявания, но приходите му от заплата са доста над тези на кмета – 66 хил. лв. за едногодишен период.

Вторият заместник Ганчо Карабаджаков е със „скучна“ декларация, в която няма влогове и имоти, а единствено 19 хил. лв. от заплати.

Третият заместник на Панов – Снежана Данева-Иванова, е написала, че има 31 хил. лв. от  заплати, а съпругът й – 7 хил. от възнаграждения и 9 хил. от наеми.

Горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев си е купил наскоро кола „Ауди А8” за 8 хил. лв. 26 хил. лв. от заплати и още 5 хил. на съпругата му са описани още във формуляра.

Заместникът му Деница Коева е взела 25 хил. лв. възнаграждения, а колегите й Пламен Мадемов и Николай Георгиев – съответно 15 и 37 хил. лв.

20 хил. лв. спестявания и 25 хил. лв. от заплати е декларирал кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Заместникът й Росица Господинова е отбелязала банков кредит и незначителни спестявания.

Новите придобивки на кмета на Стражица пък онагледяват един от големите проблеми на Велико Търново – паркирането.

Румен Павлов – Пантерата е закупил неотдавна паркомясто за 10 830 лв. и гараж на същия адрес за 9 хил. лв., които са допълнение към нов апартамент от 125 кв. метра в старата столица. Самият той е посочил и 65 хил. лв. от заплати. Заместникът му Георги Бянов си е взел „Опел Инсигния” и „Ауди А4”, като паралелно обслужва и 23 хил. лв. кредити. Другият човек от екипа на Павлов – Катя Петрова, посочва постъпления от почти 30 хил. лв. от заплати.

Наследствена къща с двор в с. Росица, друга подобна в с. Ковачите до Сливен и лизингови „Тойота” и „Сузуки” е придобил за последната година кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Посочил е също така 18 хил. лв. на влог и 12 хил. лв. налични, както и близо 40 хил. лв. от заплати на него и съпругата му.

Заместникът му Росица Петкова е с апартамент в Павликени, „Рено Клио” и старо BMW, както и близо 30 хил. лв. заеми.

Другият зам.-кмет Анастасия Вачева е станала собственик на жилище във Варна за 176 хил. лв.

5 хил. лв. налични, 5200 лв. депозити и 16 хил. лв. вложени в пенсионен фонд посочва, че има, кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров. Заместникът му Назиф Кадир пък обслужва два кредита за близо 100 хил. лв. Другото вице Росен Русанов наследява четвърт дял от мотопед „Априлия” и посочва, че притежава още гараж във Велико Търново, както и „Фолксваген” и „Опел”.

Еленският кмет Дилян Млъзев посочва 32 хил. лв. влог и два потребителски кредита за общо 18 хил. лв. За периода е посочил и 26 хил. лв. от заплата.

Колегата му от Свищов Генчо Генчев издължава 30 хил. банков кредит и отчита 27 хил. лв. от заплати.

Управникът на Златарица Михаил Ганев декларира 15 хил. налични и 20 хил. лв. депозити, както и 14 хил. лв. от заплати. Заместникът му Стефан Бранзелов заработил за година 24 хил. лв. от заплати.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *