Нептун и Уран се състоят предимно от вода

Учени установиха с компютърен модел, че Нептун и Уран се състоят предимно от странна форма на водата, съобщи Фокс нюз.
В модела специалистите от Международното училище за авангардни науки в Италия и Университета на Калифорния в Лос Анджелис са разгледали елекро и топлопроводимостта на водата при екстремни температури и налягане, каквито има и на двете планети. Те са работили с три фази на водата – лед, течна и супер-йонна.
„В такива екзотични физически условия не можем да мислим за леда, както сме свикнали. Дори водата е различна, по-плътна, с няколко молекули разделени на положителни и отрицателни йони, притежаващи електрически заряд. Супер-йонната вода е между течната и твърдата фаза. Кислородните атоми от водната молекула са организирани в кристална решетка, докато водородните се разпръсват свободно като флуид със заряд“ – обясниха Федерико Грасели и Стефано Барони от екипа.
Експертите мислят, че Уран може да е със замръзнало ядро, което обяснява защо планетата не свети толкова силно.
През април миналата година НАСА обяви, че почти 30 години след като изпрати космически апарат към Уран и Нептун, иска отново да се върне там. Преди месец нейни специалисти предложиха мисия, която да изследва най-голямата луна на Нептун – Тритон.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.