Горещи новиниОбщество

Нов план за Старо Търново – ограничават сградите във височина и местата в хотели и заведения

Защитаваме от строителна инвазия над 530 паметника на културата и избягваме тромави съгласувателни процедури

НА ФИНАЛЕН ЕТАП СЛЕД 8-ГОДИШЕН ТРУД НА ЕКСПЕРТИ Е НОВ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН ЗА СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, както и контактната зона на архитектурния резерват. Още от самото си създаване градът е нямал общ градоустройствен план за тези зони, а всичко се е правело „на парче“.

„Имахме забележки по разработката, която се прави от осем години, но вече всичко е изчистено. За нас бе важно да запазим облика на този емблематичен за града район, като същевременно осигурим удобства за обитателите и туристите“, коментира главният архитект на Велико Търново Николай Малаков. Възложителното задание на плана вече е внесено за одобрение в постоянните комисии към Общинския съвет. Една от основните му задачи е след окончателното съгласуване да преодолее тромавите процедури в Института за недвижимо културно наследство (бившия НИПК), които са нужни даже за обикновено преустройство. С новия план всеки, който иска да строи или обновява, ще има предварително зададени строителни норми, които стриктно ще изпълнява под контрола на местната строителна дирекция. Той ще доведе до ясни регламенти за това как трябва да изглеждат къщите в архитектурния ансамбъл, какви цветове могат да бъдат и колко да са високи. На практика документът представлява карта с правила, които всички собственици в Стария град ще трябва да спазват, за да се съхрани и опази културното наследство на града.

ОТ БЛИЗО 700 КУЛТУРНИ ПАМЕТНИКА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО 530 СА РАЗПОЛОЖЕНИ САМО В СТАРАТА ЧАСТ. Още през социализма с правителствено постановление е оформен строителен резерват, който обхваща района около Самоводската чаршия, старинната улица „Гурко“ и пресечките й, както и части от кв. „Асенов“ и кв. „Варуша“. Към нея има и т.нар. контактна зона, която също ограничава строителството и започва от Централната поща, простирайки се по протежението на града на изток.

В началото фирмата, натоварена с изработване на план, е имала първоначален работен вариант, който обаче е предвиждал нарастване във височина на сградите в определени райони, като главната улица „Независимост“ например, която също попада в контактната зона. Местните експерти обаче са били против и се е наложила доработка, която е проточила и сагата с плана.

ДО 10 МЕТРА ЗАСТРОЯВАНЕ НА НОВИ СГРАДИ ИЛИ ДО СИЛУЕТА НА СЪСЕДНИТЕ

Сградите от пощата до Царевец не могат да бъдат с по-висок силует от сегашния, като единствено е възможно да се коригира височината на стаите, коментира арх. Малаков. Той пояснява, че болшинството къщи са с ниски тавани от по 1,80 – 1,90 метра към момента, но при преизграждане трябва да се изпълнят строителните норми за височина на стаите от 2,40 – 2,50 м. Планът предвижда оформянето на три зони с различна степен на строгост при строителството и правилата му. В първата е невъзможно да се сменя предназначение на обекти със специален статут, с какъвто са например занаятчийските работилници. Позволено е изграждането на сгради с по-голяма височина единствено ако са църковни. Собствениците на хотели и заведения също ще бъдат ограничени откъм място. Първите могат да поддържат до 30 легла, фирмите, разположени тук, не трябва да са с повече от 30 работници, а заведенията – с до 50 места.

Планът решава и съдбата с неизползваемите терени на Старата болница. Според арх. Малаков там са предвидени и множество паркинги, включително и двуетажен, тъй като проблемите с паркирането в района са едни от най-сериозните. Развръзката с тази зона обаче е свързана с преместването на базата на областната болница. Вариант е и Община Велико Търново да се откаже от дяловете си в търговското дружество, с какъвто статут е МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, в замяна на права върху държавните обекти в Старата болница, които съществуват наред с имотите на диспансерите, които пък са общински.

ПАНОРАМЕН ПЪТ НАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Голяма част от транспортните проблеми на града ще се решат с изграждането на панорамен път от кв. „Картала“ до ул. „Кольо Гайтанджията“, която е тупик. Новият общ устройствен план на старата част го регламентира. Той ще преминава над Скалния венец северно от Паметника на обесените. Изграждането му ще коства около 1,5 млн. лв. по предварителни анализи. Отсечката ще е необходима и заради масираното строителство на „Картала“ и разрастването на града в североизточна посока.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Нов план за Старо Търново – ограничават сградите във височина и местата в хотели и заведения

  • А кога тази част ще стане “синя зона”? И живеещите ще могат нормално да си паркират колите, а не всеки придошъл турист или живущ в друга част на града да се паркира на две, три, четири нива?!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *