Нова мутация на коронавируса е по-заразна, но по-малко смъртоносна

Мутация на новия коронавирус, която е все по-разпространена в Европа и неотдавна беше засечена и в Малайзия, може да е по заразна, но изглежда по-малко смъртоносна, съобщи Ройтерс.
Пол Тамбян, старши консултант в националния университет в Сингапур и президент на базираната в САЩ Международна асоциация по инфекциозни болести, каза, че мутацията D614G е открита и в Сингапур. Той изтъкна, че разпространението й в Европа се свързва с намаляване на смъртните случаи, което показва, че е по-малко смъртоносна.
Мутацията надали ще се отрази върху ефикасността на потенциална ваксина, въпреки предупрежденията с противоположен смисъл от изтъкнати експерти.
Повечето вируси стават по-малко смъртоносни с мутирането.
Учени откриха тази мутация още през февруари. Тя се разпространява в Европа и двете Америки. Световната здравна организация каза, че няма данни тя да причинява по-тежко боледуване.
В събота Нур Хишам Абдула, генерален директор в министерството на здравеопазването, призова за по-голяма бдителност, след като мутацията беше открита в два клъстера в Малайзия. Според него тя е 10 пъти по-заразна.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.