Горещи новиниОбщество

Окръжният съд попари мерака на Петко Стрелеца да стане милионер

Великотърновският окръжен съд отхвърли иска за 1 млн. лв. срещу Прокуратурата, ВСС и Република България на Петко Стрелеца като неоснователен и недоказан. Така магистратите попариха мерака на осъдения до живот за кървавата баня срещу командоси в Лясковец отпреди шест години да стане милионер от затвора. Делото бе образувано през 2018 г. по искова молба от Петко Савов Петков, с която се претендира обезщетение за неимуществени вреди срещу съответните институции за солидарното заплащане на 1 000 000 лв., ведно с мораторната лихва за забавяне в размер на 964 860 лв. След това молбата бе връщана на подателя, но след поправяне на процедурни неточности на делото бе даден ход тази година.

Мъжът от Лясковец твърдеше, че е станал жертва на незаконни действия на прокуратурата и подчинената й полиция, че е бил преследван като най-големия престъпник и терорист, че се е чувствал заплашен, че ще го вкарат насилствено и престъпно в лудницата, че е бил принуден да стои постоянно вкъщи почти 4 години преди датата 14.03.2014 г., т.е. му е бил наложен незаконен домашен арест – незаконно лишаване от свобода. В мотивите си съдът посочва, че посещенията от страна на служителите на МВР на адреса на Петко, връчването на призовки и извършването на разпити са били извършени съобразно и в изпълнение на техните служебни задължения и във връзка с депозираните многобройни жалби и сигнали, както от страна на ищеца и неговата майка, така и от страна на техните съседи срещу тях. Извършените посещения от служители на МВР в дома са били инициирани в голямата си част от самия него, като служителите са действали законосъобразно и в съответствие със задълженията, вменени на органите на реда.

Петко Стрелеца е осъден да заплати за юрисконсултско възнаграждение по 100 лева на Прокуратурата на Р България и държавата чрез Министерството на финансите и 450 лева на ВСС. Решението на Окръжния съд във Велико Търново подлежи на обжалване пред ВТАС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *