68-те маломерни паралелки в 15 училища ще струват близо 300 000 лв. на Търновската община

Тенденцията за намаляване на учениците в малките населени места се задълбочава

 

68 МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ В 15 УЧИЛИЩА ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРА ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Недостигащите ученици, за да бъдат класовете поне на минимума от 16 или 18 ученици според стандартите, зададени от МОН, са близо 250.

„Община Велико Търново от години финансира недостига на деца и за бюджетната 2020 г. сумата за това е била почти 273 000 лв. Вероятно толкова ще бъде и за новата бюджетна година, макар че предстои да направим точните изчисления“, уточнява Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование“, и допълва, че когато в една паралелка учениците са над 10, дофинансирането е 386 лв. за всеки недостигащ ученик. Когато паралелката е с под 10 деца, дофинансирането е в рамките на 773 лв. за дете. Ако обаче паралелката е слята, Общината дава за едно дете 1159 лв.

За следващата година маломерни са паралелките във всички селски школа, в Дебелец и Килифарево. Според статистиката на дирекция „Образование“ непълни паралелки има и в седем училища във Велико Търново.

Освен че са маломерни, някои от паралелките в училищата в малките населени места са и слети. Общо 13 са тези паралелки, в които са събрани ученици от два различни класа. Най-често в една класна стая учат малчугани от първи и втори и трети и четвърти клас, но има училища, където заедно провеждат часовете си и децата от 6 и 7 клас. Така е в ОУ „Васил Левски“ в Леденик, където има 14 ученици, разпределени в четири паралелки, от които трите са слети и едната е маломерна. Същата е ситуацията в ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене и в ОУ „Св. Иван Рилски“ в Балван, където децата са по 26. Две са слетите паралелки в ОУ „П. Р. Славейков“ в Церова кория, толкова са и в ОУ „Христо Смирненски“ във Водолей. В Килифарево, където децата са 69, всички паралелки са маломерни.

От данните на общинската администрация е видно, че във всички малки населени места в общината от учебната 2016 – 2017 г. тенденцията е за намаляване на учениците.

СЕДЕМ УЧИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБАЧЕ СЪЩО ВЛИЗАТ В СПИСЪКА НА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ С МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ. Всички класове на ОУ „Христо Ботев“ са такива. Същата е ситуацията в СУ „Г. С. Раковски“, където в момента има едва три паралелки в първи, втори и трети клас и децата са съответно 7, 10 и 11 в тези класове. Спортното училище „Георги Живков“ и СУ „Вела Благоева“ са заявили по три маломерни паралелки, два от единадесетите класове на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ също са с недостатъчен брой ученици. Маломерни паралелки има и в Хуманитарна гимназия.

НА 15 СЕПТЕМВРИ НА УЧИЛИЩЕ ЩЕ ТРЪГНАТ 6775 УЧЕНИЦИ, КОИТО СА С 61 ДЕЦА ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА според последните данни на дирекция „Образование“, но цифрата става окончателна едва на 15 септември. Паралелките са 319 и са с една по-малко.

Всички селски училища, двете училища в Дебелец и Килифарево, както и ОУ „Г. С. Раковски“ във Велико Търново са в групата на учебните заведения с под 80 ученици. На границата е школото в Ресен, което единствено отчита ръст в бройката на учениците си и според проектомрежата на 15 септември ще посрещне 82 деца. В следващата категория, в която са училищата с от 80 до 150 ученици, имаме три училища. Толкова са и тези, в които децата са от 150 до 250. Останалите – основните училища „Д. Благоев“, „П. Р. Славейков“ и „Бачо Киро“, гимназиите „Вела Благоева“, ПМГ и Езикова гимназия, както и СУ „Емилиян Станев“, са с над 250 ученици, като „Емилиян Станев“ е единственото с над 1000 деца. Там тази година учениците ще бъдат 1430, разпределени в 58 паралелки.

Две са частните училища в общината и едното от тях е в село Русаля. То попада в най-малката категория, защото децата му са едва 33. Частната гимназия „Аркус“ има 243 ученици, разпределени в 15 паралелки.

Повече тази година ще бъдат професионалните паралелки, показва справката на дирекция „Образование“. Прием в професионални паралелки правят ПМГ „Васил Друмев“, където от няколко години е една от най-предпочитаните професии „Приложен програмист“. СУ „Емилиян Станев“ приема в професията „Графичен дизайнер“, професионална е и паралелката „Монтьор по автоматизация“ в СУ „Владимир Комаров“. Хуманитарна гимназия прави прием в една паралелка с две професии – „Лаборант“ и „Изпълнител на термални процедури“. 13 са всички професионални паралелки от 8 до 12 клас, учениците са 241 и са с 68 повече.

2685 СА МАЛЧУГАНИТЕ, КОИТО СА ОБХВАНАТИ В ЯСЛИТЕ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНАТА, и тази година те са с 64 повече. Групите са 84 и са с една повече, яслените групи са три и те остават непроменени като бройка. Хлапетата на 2 и 3 години са 669, със 78 по-малко, четиригодишните са 691 и са с 63 повече, петгодишните деца са 636, с три по-малко. Ръст има и при децата на 6 г., които са 611, с 80 повече от миналата година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.