Д-р Христо Орманджиев: „Държавата може да се окаже в патова ситуация с предложението за нова Конституция”

„МНОГО ВЪЗМОЖНО Е ДА ВЛЕЗЕМ В НЕОБИЧАЙНА И ПАТОВА СИТУАЦИЯ, ПРИ КОЯТО ДА ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ и в същото време да не може да бъде съставено правителство. Това ще се случи, ако народните представители гласуват свикването на ВНС и в същото време се е завъртяла вече т.нар. конституционна рулетка. В случай на оставка на правителството на ГЕРБ следва мандатът да се върне отново при тях, защото са първа политическа сила. Ако те откажат да съставят нов кабинет, президентът дава мандата на БСП. Ако и те не успеят да направят правителство, мандатът отива при коя да е политическа сила. Това е решение на президента и той може да даде мандата и на най-малката партия. Обаче в тази хипотеза – служебно правителство, Народното събрание не може да се разпусне, но и не може да съществуват едновременно Обикновено народно събрание и ВНС“, казва специалистът по конституционно право главен асистент д-р Христо Орманджиев, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Той признава, че с огромен интерес следи развитието на случващото се в момента, защото процедурата, която страната ни трябва да извърви до приемането на нова Конституция, е изключително важен въпрос.

„Премиерът не говори за промени в Конституцията, а за нова такава и дори вече има внесен проект. Но какво всъщност следва сега? Народните представители сега са във ваканция и ще заседават за първи път на 2 септември. За да се направи предложение за приемане на нова Конституция, трябва мнозинство от 121 народни представители. Ако това се случи, влизаме в процедурата на обсъждане на проекта за нова Конституция, което обсъждане трябва да стане в рамките от два до пет месеца“, обяснява главен асистент д-р Христо Орманджиев.

МНОГО ПО-СЛОЖНА Е СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА – ИСКАНЕТО ЗА СВИКВАНЕ НА ВНС. За това е необходимо да се събере квалифицирано мнозинство от 2/3, или 160 народни представители трябва категорично да заявят волята си за свикване на ВНС. Ако това мнозинство не се изпълни, процедурата спира дотук.

Всъщност голяма част от промените, които премиерът предлага, могат да бъдат направени и без да се свиква Велико народно събрание. То е висш орган с изключителна компетентност и само то може да променя въпроси, свързани с държавното устройство. Един такъв въпрос е намаляването броя на народните представители.

„Обаче има един много интересен юридически въпрос – премиерът предлага нова Конституция, а тя може да се приеме само от ВНС. Макар че изразът „премиерът предлага“ не е точен, той НЕ МОЖЕ да предлага, защото законодателната инициатива за приемане на нова Конституция не е в премиера“, уточнява още Христо Орманджиев. След това допълва, че броят на народните представители се определя на база броя на населението, критерият е обективен. Но ако все пак цялата процедура бъде успешно извървяна и България се събуди една сутрин с нова Конституция, в която пише, че депутатите ни са 120, това ще бъде нова глава в историята ни, понеже страната ни никога досега не е била с толкова редуциран депутатски състав, казва експертът по конституционно право.

А В ПРОЕКТА ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ ИМА НА ПРАКТИКА САМО ДВА ИЛИ ТРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТЕКСТА, които увеличават размера на главния ни закон. „Промените са систематични – просто са разменени  глави, но повечето се припокриват. Сред новите текстове е главата за омбудсмана. И разделението на ВСС и формирането на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Няма да навлизам в подробности, само ще кажа, че и тук има какво да бъде прецизирано, преди текстовете да бъдат гласувани“, уточнява д-р Орманджиев.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ОБАЧЕ ПРЕМАХВА И ИНСТИТУЦИЯТА ВНС. В правния мир това вече се е случвало веднъж. Шестото Велико народно събрание става постоянно действащ орган и приема закони. Работи от 1946 до 1948 г. Депутатите променят Конституцията, която остава в историята ни като Конституцията на Георги Димитров. Този основен закон на държавата отменя Великото народно събрание като институция и в периода 1947 – 1991 г. такава институция в правния мир на България няма.

Ако се стигне до нова Конституция, тя ще бъде пета за страната ни.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *