Изместват бъдещото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново

Втора година не могат да намерят строител на съоръжението, Общината стартира нова процедура

 

Новото кръгово кръстовище, което ще осигурява бърза връзка към шест улици на южния вход на града и де факто ще е вход към бъдещия градски център, който се оформя в Старото военно училище, ще бъде изместено с 30 метра в посока изток и наказателния паркинг. Вече втора година Община Велико Търново не може да намери изпълнител на съоръжението и три обществени поръчки бяха провалени. Неотдавна от кметството с пряко договаряне поканиха три фирми да го правят и една от тях се съгласи, но само преди броени дни се е отказала, тъй като е преценено, че осигурените средства няма да покрият строителните дейности. Една от съществените пречки е, че трябва да се направи огромен изкоп с подпорна стена по наклона на бившето тролейно обръщало. Големият ъгъл на мястото обрече проекта, който кметът и неговият екип бяха планирали от години. В крайна сметка е решено съоръжението да бъде изместено в средата на ул. „Христо Ботев“, за да се избегне наклонът, и така да се намалят и разходите. Новата обществена поръчка, която трябва да приключи до есента, се провежда именно по новите параметри.

Новото кръгово кръстовище ще се измести вдясно, за да е по-ефективно.

КЪМ ШЕСТ ОСНОВНИ ГРАДСКИ УЛИЦИ ЩЕ БЪДЕ ТРАНСПОРТНАТА ВРЪЗКА, КОЯТО ОСИГУРЯВА НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В ЮЖНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕД СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ. Проектът бе показан за пръв път на „Борба“. Съоръжението е на стойност 400 хил. лв.

Де факто новото кръстовище на южния вход на града ще осигурява връзка с шест основни улици, сред които ул. „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“, ул. “Цар Тодор Светослав“, пл. „Марно поле“, както и отсечките към бъдещия градски център на града, планиран в бившето Военно училище. Това е една от най-натоварените градски зони.

Досега тук организацията на трафика бе доста сложна заради наклоните, натовареността и шофьорската етика, като за налагане на правила се разчиташе предимно на знаци и маркировка. Проектът удовлетворява интереса както на шофьорите, така и на пешеходците. За тях са предвидени и специални настилки от т.нар. тактилни плочи, които са релефни и не позволяват подхлъзване, а отделно служат и за ориентация на незрящи. Средствата отиват и за пълна подмяна на бордюри, тротоари, оформяне на паркоместа и подходи, както и за озеленяване и художествено оформление на кръговото кръстовище. Все още се обмисля и дали в центъра му да бъде поставено произведение на изкуството с художествено осветление. В района е предвидено и поставянето на над 6 хиляди квадратни метра нов асфалт.

С. МАРИНОВ

Снимка Христо ПАВЛОВ

2 thoughts on “Изместват бъдещото кръгово кръстовище на южния вход на Велико Търново

 • 19.08.2020 в 10:51
  Permalink

  Що пара замина в тия хиляди ( и неосъществени ) проекти не е истина. Само от тях можеше сума ти неща да се направят ….

  Отговор
 • 19.08.2020 в 16:57
  Permalink

  Колега „Мдаа“ нищо не може да се направи без проект, дори нужника във вашия двор.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.