Смартфоните могат да предупреждават любители на алкохола кога са прекалили с питиетата

Смартфоните вече са неизменна част от живота ни. Устройствата ни съпътстват навсякъде и „споделят“ както нашите радости, така и моменти на скръб. В частност смартфоните помагат на любителите на чашката да открият пътя до най-близката кръчма и да си поръчат такси, когато приключи запоят. Възможно ли е обаче те да заменят другаря по чашка и да ни казват кога сме прекалили и е време да спрем да се наливаме? Съдейки по изследването на американски специалисти отговорът е „Да“, пише сп. „Ню сайънтист“.
Клатушкащата се походка често е сигнал за опияняване, но дори сравнително незабележими изменения в нея могат да бъдат анализирани, за да се прогнозират нивата на алкохол в кръвта на гуляйджиите, според резултатите от изследването на специалисти от Станфордския университет и университета на Пенсилвания, САЩ.
Изследователите са искали да проверят дали могат да извлекат полза от вградените в повечето смартфони акселерометри, за да откриват в реално време промени в походката на индивиди под въздействието на алкохол.
За целта Брайън Съфолето и колегите му са ангажирали 22 доброволци. Всеки от тях е разполагал с един час, за да изпие коктейл с достатъчно съдържание на водка, за да бъде отчетена впоследствие концентрация на алкохол в дъха му над допустимия лимит.
Смартфоните на участниците в експеримента са били прикрепени към долната част на гърба. На всеки час през следващите седем часа доброволците са били подлагани на тест на дъха и са били карани да изминават десет крачки в права линия, след което да се обърнат и да изминат още десет крачки назад.
В 90 процента от случаите специалистите са успели с точност да прогнозират кога концентрацията на алкохол в дъха на изследваните лица е над допустимия лимит, анализирайки промените в походката им.
Следващата задача на изследователите ще бъде да проверят дали подобна точност може да бъде постигната, ако смартфонът се намира на друго място – например в ръката или в джоба на собственика си.
Изследователите смятат, че методът им може може да помогне за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние, спречквания в барове и други свързани с употребата на алкохол прояви.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *