Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Всички руски доброволци с антитела след ваксиниране срещу COVID-19

Неутрализиращи вируса антитела са налице при всички доброволци, които получили ваксината срещу COVID-19, разработена от Руския национален изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалея“, заяви Денис Логунов, заместник-шеф на института.

Ваксината Gam-COVID-Vac се основава на аденовирус. Тествана е върху животни и след това е подложен на изпитание с две групи доброволци.

„Параметрите на хуморалния имунитет бяха оценени чрез реакцията на неутрализация на вируса, тоест директна инактивиране на вируса с антитела. Неутрализиращи антитела бяха открити при всички доброволци, имунизирани с нашата ваксина, както замразена, така и течна“, каза Логунов . Изследователят отбеляза, че са анализирани и показателите за клетъчно-медииран имунитет, а именно цитотоксични лимфоцити, които отстраняват клетките, заразени с вируса от тялото. Те бяха открити при всички доброволци.

„Сероконверсията е открита при 100 процента от доброволците. Сероконверсията е когато титърът на антителата се увеличава повече от четири пъти в сравнение с първоначалните стойности на човека “, добави Логунов. Той отбеляза, че изследователите са постигнали много добри резултати по отношение на имуногенността на ваксината.

На 11 август Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“. Въпреки че някои западни страни са изразили резерви относно ваксината, тъй като тя все още не е преминала необходимата фаза 3 на клиничните изпитвания, руското здравно министерство заяви, че ваксината е доказано способна да изгради имунитет срещу вируса.

Източник: actualno.com

 

One thought on “Всички руски доброволци с антитела след ваксиниране срещу COVID-19

  • 20.08.2020 в 13:53
    Permalink

    Пропагандата на московското джудже ще вземе жертви.
    Помнете ми думата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *