Голямото търсене на селски имоти крепи пазара на имоти в пандемията

Строителни разрешителни за над 30 къщи във великотърновските села одобрени за последния месец

 

В РАЗГАРА НА ПАНДЕМИЯТА ТЪРСЕНЕТО НА СЕЛСКИ КЪЩИ Е НАРАСНАЛО НЕИМОВЕРНО. Де факто сделките с имоти на село крепят пазара и осигуряват работа на агенциите, признават брокери. На фона на общия спад има голям ръст в продажбата на парцели и къщи в малките населени места, коментира собственикът на „Айдиъл хоумс“ Веселин Вълчев. По думите му една от тенденциите на пазара е търсенето на недвижимости в малки закътани селца в околностите на общинските центрове, които не са масово населени.

„Издал съм над 30 строителни разрешителни за нови къщи. Болшинството са за Беляковец, но интересът към Присово, Малки чифлик, Шереметя, Ветринци, Плаково, Пчелище и други също е доста голям. За разлика от досега желаещите да строят са много повече“, коментира за „Борба“ главният архитект на Община Велико Търново Николай Малаков.

Само през този месец от кметството са обявили близо 10 терена в околностите на областния център за къщи. Четири от тях са на територията на Момин сбор. Началните им цени са между 10 и 18 хил. лв. на декар. За продан се пускат и земи в Малки чифлик. По правило 30 на сто от приходите от продажба отиват за самото населено място.

СПОРЕД БРОКЕРИ ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЖИВЕЯТ НА СЕЛО и се връщат към природосъобразния живот. Тук карантините и социалната изолация са по-поносими, няма обичайните градски проблеми с презастрояването, паркирането и екологията и пребиваването е по-евтино заради домашните продукти, които повечето си произвеждат.

Семейства на средна възраст – това е профилът на потенциалния купувач на къща на село. Наблюдава се и тенденцията за т.нар. обратно изкупуване на имоти, при която вече българи придобиват от британци, а не както досега. Наблюденията на търговците на недвижими имоти във Великотърновско е, че къщи за постоянно живеене се търсят в малки населени места в радиус до 15 км. Цените обаче въпреки пандемията не падали, а напротив – даже нарастват.

Най-трудно продаваеми са луксозните, завършени и обзаведени сгради с големи дворове. Цените им са и най-високи, но повечето купувачи предпочитали да ремонтират стари къщи или да строят от нулата.

В МОМЕНТА НАЙ-ТЪРСЕНИ СА ИМОТИТЕ В БЕЛЯКОВЕЦ

В южната и югоизточната си част селото нараства с по над 15 – 20 сгради годишно, а вече текат и процедури за смяна на предназначението на над 50 дка извън регулация в посока старата столица. Така практически селото вече е слято с Велико Търново, подобна е картината с намиращото се в близост до старата столица градче Дебелец и съседното му Присово.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Голямото търсене на селски имоти крепи пазара на имоти в пандемията

  • 25.08.2020 в 0:07
    Permalink

    Старата столица, болярите, старопрестолния… Все безсмислици, от които да повърнеш.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.