18 800 туристи са разгледали обектите във Велико Търново през юли

 

18 801 ТУРИСТИ АРХИТЕКТУРНО-МУЗЕЙНИТЕ РЕЗЕРВАТИ И ЕКСПОЗИЦИИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ЮЛИ, показва статистиката на Регионалния исторически музей. 13 262 са българите, а 2546 – чужденците. Най-голям е интересът през почивните дни.

Четири пъти повече са били посетителите в старата столица точно преди една година. Сега посещенията са основно индивидуални, липсват организираните и преминаващите чуждестранни групи, което е обяснимо предвид граничните ограничения в много държави и изискванията на здравните власти.
Въпреки пандемията от COVID-19, интересът към историческите обекти във Велико Търново и околностите се запазва и музейните обекти привличат все повече посетители от страната и чужбина. Завръщането на туристите на Царевец и в останалите музеи става все по-трайно и само през миналия месец на настоящата година посетителите на музейните обекти в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие.
За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма „Царевград Търнов – звук и светлина“. Хотелите също рекламират тези излъчвания. Крепостите Царевец и Трапезица, както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.

Архитектурно-музейният резерват „Царевец“ остава най-интересен за гостите на Велико Търново. 11 766 туристи са се качили до Патриаршията, от тях 1793 са деца и ученици, 586 са студентите и 1748 – чужденците. 1537 са туристите през този месец в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, а в църквата „Св.40 мъченици“ са влезли 1027.
Сред най-посещаваните обекти през юли е Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ с 647 туристи, а Архитектурно-музейният резерват „Трапезица“ е разгледан от 523 души, почти колкото са и преминалите през най-посещавания обект в Арбанаси църквата „Рождество Христово“.

Обшият брой на посетителите в експозициите и обектите на Регионалния исторически музей от началото на годината до края на юли е 66 274 българи и чужденци. Заради пандемията и наложените ограничения чуждестранните туристи от януари до края на юли са 10 713 , което е 16,2 %  от всичките музейни посетители за периода.

За първото тримесечие на 2020 г. посетителите са били 28 086. Само през януари регистрираните туристи са 9608. В първите две седмици на март посетителите са били 9466 души.

Музеите не приемаха посетители през втората половина на март, целия април и в началото на май. След отварянето им – до края на май, експозициите и обектите са били посетени от 6944 туристи. През юни туристите се увеличават почти двойно до 12 443 души, като тенденцията за нарастване през летните месеци се запазва през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.