Осемгодишният Константин спечели една от цигулките на проф. Минчо Минчев за втори път

8-ГОДИШНИЯТ КОНСТАНТИН НИКОЛОВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СВИРИ НА ЦИГУЛКА НА ПРОФ. МИНЧО МИНЧЕВ. Талантливият малчуган си е извоювал това право след отличното си представяне на тазгодишния фестивал „Варненско лято“.
„Фестивалът със състезателен характер и в него децата се борят за правото да получат един от специалните инструменти на големия ни цигулар проф. Минчо Минчев. Правилата са такива, че в началото на фестивала всички деца трябва да върнат цигулката и раздялата с инструмента и потресаващо емоционална, и, ако по време на конкурса се представят добре, получават инструмента за още една година“, разказва майката на малкия Коце Галина Николова.
Цигулката, на която Коцето ще свири до следващото издание на „Варненско лято“, е най-малкият размер – половинка, същата, която той си спечелил и миналата година. Малчуганът все още не е пораснал достатъчно, за да премине на по-голямата цигулка. Но иначе инструментът е оригинална лютиерска изработка.
И ТАЗИ ГОДИНА КОНСТАНТИН Е УЧАСТВАЛ В ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ФЕСТИВАЛА „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“. Този път обаче осемгодишният музикант решил да се включи и в двата майсторски класа – на проф. Минчо Минчев и на Димитър Буров. И двете групи имало по около 35 деца, някои от които, също като Коце, се впуснали в предизвикателството да свирят и при двамата големи цигулари. За майсторските класове се кандидатства и всяко одобрено дете трябва да отиде там с подготвена програма, която там усъвършенства. Константин се явил с „Чардаш“ от Алберто Кучи при Димитър Буров, а заедно с проф. Минчев работил и върху вариации за цигулка на Комаровски.
Само най-добрите от двата майсторски класа получат правото да участват в заключителния концерт и тази година Коце имал честта да открие представлението, в което бил най-мъничкият участник. „Зная, че Константин се радва много на цигулката, защото ми беше трудно да го успокоя, когато трябваше да я върне и го наблюдавах как се разплака, когато я получи отново. Но аз бях още по-горда като майка, когато Димитър Буров го избра да участва в концерта. Още след първото изсвирване на „Чардаш“-а, Димитър Буров каза на Константин, че си е спечелил мястото в концерта, в който тази година свириха десетина деца“, разказва Галина Николова. И уточнява, че освен на този концерт, Коце е свирил и на състезанието, което е част от лятната академия. Именно на този конкурс стават ясни 12-те българчета, на които проф. Минчо Минчев дава един от специалните си инструменти.
КОНСТАНТИН СВИРИ НА ЦИГУЛКА ОТ ОКОЛО ТРИ ГОДИНИ. Започнал на пет, когато за първи път слушал изпълнение на Васко Василев. Веднага след това поискал да свири на цигулка, а с Васко Василев и до ден днешен е приятел, двамата се чуват и се виждат всеки път, когато големият цигулар е във Велико Търново или някъде в региона на участие.
Константин е ученик е в музикалната паралелка на СУ „Емилиян Станев“, където се занимава с пиано, и догодина ще бъде в трети клас. Но на цигулка свири при Елка Станева в Детската музикална школа в Младежкия дом. И въпреки, че г-жа Станева не е била с Коце на лятната академия, тя е получила овациите и на двамата преподаватели там за работата си с малчугана.
Освен че свири на цигулка и пиано, Коцето тренира плуване и ходи в басейна всеки ден. „Искаше да го запишем и в състава на „Пеещи камбанки“, но се оказа, че в този състав има само момичета, което за Константин не беше никакъв проблем и той доста време вървя след Владимир Габров с думите: „Направи ме камбан, моля ти се“, но явно ще е по-нататък“, признава Галина Николова. Затова пък талантливият й син на мига станал част от театрален състав, който в момента подготвя представление по текстове на Иван Вазов под ръководството на актрисата Симона Попова.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. „Варненско лято“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.