1470 четения

Евгений Дайнов, специално за в. „Борба”: Бойко Борисов – три апории

В последно време Бойко Борисов се оказа не там, където иска да бъде. Не, не става дума за даване на показания пред полицията в Барселона. Става дума за нещо по-лошо, поне за него: той се оказа на територията на философията и културата, където всеки негов противник е по-силен от него.

Как стана това?

С хитрия, според него, маньовър, при който той отклони вниманието на обществото към нова Конституция и свикването на Велико народно събрание, Борисов изпадна в поредица от неразрешими апории. Апория ще рече във философията „непреодолима разлика между някое съждение за света и самия свят”.

Апория първа. Допреди две седмици самият премиер твърдеше, че България е най-стабилната и бързо развиваща се страна в Европа. Изведнъж обаче пак той ни съобщи, че нещата са толкова забатачени, че трябва „рестарт” на всичко, като през 1989 – 1990 година.

Апория втора. „Конституционна демокрация” означава, че подредбата на законите слага ограничения върху властта на управляващите. Те не могат да правят, каквото си искат, макар да „имат властта”. В конституционния проект на ГЕРБ обаче виждаме точно обратното. Правата и свободите на гражданите са натикани буквално в „девета глуха” (т.е. в Глава 9), докато цялата власт е съсредоточена в ръцете на главния прокурор. А той не е ограничен от никакви закони. Напротив, според проекта той ще прави законите.

Апория трета. Борисов прави всичко това с едничката цел самият той да остане на върха на властта още години напред. С това той изпада от всякаква възможна дефиниция на „Европа” и се подрежда до Путин, Ердоган и Лукашенко, които вече си направиха конституции за собствено ползване.

Проблемът на Борисов не е само в това, че се набута в апории, от които по дефиниция изход няма. По-големият му проблем е, че той внезапно се оказа на територията на философията и на културата, където протестът е много по-силен от него, бидейки съставен от високообразовани и тежко начетени хора. И протестът реагира подобаващо.

Тази и идната седмица на окупирания от протеста Орлов мост в столицата се провежда поредица от беседи, дискусии, лекции, изложби и концерти. Във Велико Търново идните вторник и сряда, 25 и 26 август, на паметника „Майка България” протестът също ще проведе беседи, изложби и поне един концерт на живо. Подобни неща започват да се случват и другаде из страната. Част от този процес ще бъде и „Миндя рок фест”, провеждан без публика заради заразата, но предаван чрез страницата на феста във Фейсбук идната събота, 29 август.

Битката е пренесена на територията на културата. Там печелят културните хора. Борисов губи.

3 коментара за “Евгений Дайнов, специално за в. „Борба”: Бойко Борисов – три апории

 • 24.08.2020 в 23:53
  Permalink

  Апория! Ученото си е учено, ако и на издръжка от бкп в Англия.

  Отговор
 • 27.08.2020 в 9:26
  Permalink

  Мачкайте мутрата. Борба до пълна победа, тоест до затвор.

  Отговор
 • 08.09.2020 в 22:25
  Permalink

  Относно: апория 1.: Твърденията на Борисов се отнасят до конкретни области – състояние на икономиката, валутна и банкова стабилност, състояние на икономиката в условията на пандемия. Политическата рамка и законодателна рамка е съвсем друга област; апория 2.: Конституционният проект на ГЕРБ е именно „проект“. Това не е завършен документ, а работен проект. Той може да бъде редактиран без ограничения от ВНС, което всъщност (не ГЕРБ) е генератор на субект на конституционни промени; апория 3.: още „години наред“ всеки политик може да остане или изчезне само ако суверенът му даде мандат. Проектът не гарантира нищо никому.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *