Бивш пожарникар управлява Дъскот, селото вече има знаме и герб

Николай Митев ще прави и нов център по проект за 100 000 лв.

 

БИВШ ПОЖАРНИКАР УПРАВЛЯВА ДЪСКОТ ОТ МИНАЛАТА ЕСЕН, СЛЕД КАТО БЕ НАЗНАЧЕН ЗА КМЕТСКИ НАМЕСТНИК. За пръв път голямото навремето павликенско село не успя да стигне до квота за избор на кмет. Николай Митев е работил като инспектор по държавния противопожарен контрол и профилактичната дейност в пожарната в Павликени над 22 години и е отговарял за половината община, а много често е замествал и началника на службата. Точно преди десет години вече 53-годишният селски първенец напуска МВР въпреки неохотата от страна на ръководството да се раздели с него. Пенсионира се рано заради условията на труд в системата, която дори не е осигурявала транспорт и той е пътувал с личната си кола и мотоциклет, лимита за гориво в служебните коли и още куп обидни норми в системата са провокирали мъжа да напусне, споделя той. И предпочита да говорим за работата му на новия и много отговорен пост…

НАЙ-ГОЛЯМАТА ГОРДОСТ НА НОВИЯ УПРАВНИК Е ФАКТЪТ, ЧЕ ДЪСКОТ ВЕЧЕ ИМА ЗНАМЕ И ГЕРБ. Те са изработени по негова идея, защото той е от селото и познава традициите. „Земята е нашата сила” е девизът на знамето, а за символ е избран дъбов клон с жълъди. Според поверието някога по този край е имало безкрайни дъбови гори, казва Николай Митев. Заради това същата символика има и на герба, а зад клончето изгрява слънцето. Тепърва гербът и знамето, които сега са само на хартия, ще красят кметството и други обществени сгради в селото. Другият проект, който ще промени изцяло облика на селото, е новият център, за който вече има решение на Общинския съвет в Павликени, а предварителните разчети са придобивката да е за 100 000 лева. За визията на площада вече са готови всички нужди проекти и одобрения, очаква се изграждането да започне. Новият център ще има амфитеатрален вид с места за сядане, малък фонтан и място за пилони. Площадът ще носи името „Поп Петър Драганов” – свещеникът, който е успял да запази традициите на селото.

 

КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА – БАЩАТА СЪЩО Е БИЛ КМЕТ

 

ВСЪЩНОСТ БАЩАТА НА НИКОЛАЙ МИТЕВ СЪЩО Е ЕДИН ОТ УСПЕШНИТЕ КМЕТОВЕ НА ДЪСКОТ В НЕДАЛЕЧНОТО МИНАЛО, но за съжаление, Васил вече не е между живите. Може би това е била и една от причините синът да приеме да стане кметски наместник сега. През десетте години от напускане на МВР до новата длъжност той е работил какво ли не – охрана във военно поделение, огняр в павликенско предприятие и други служби, които кореспондират със средното му образование и службата в казармата. След излизане от пожарната Николай Митев става член на БСП, защото това също е родова политическа обвързаност.

КАКВО Е НАПРАВИЛ ДО МОМЕНТА В СЕЛОТО, СЕ ВИЖДА САМО ПРИ ОБХОД НА УЛИЦИТЕ, КОИТО СА ПОЧИСТЕНИ, КАКТО И НА ГРОБИЩНИЯ ПАРК. По негова инициатива и с помощта само на няколкото жени по временната заетост към кметството Митев наскоро е залесил с 200 дръвчета акация пътя от Павликени към Дъскот, където навремето е имало лозови масиви. На различни места по центъра пък са сложени шест плачещи върби, ябълки и праскови.

„Не мога да кажа с какво се гордея, защото в условията на тази пандемия няма лесни победи за нито един управник. Направих обаче нормални битови условия за персонала в кметството, защото само на тях мога да разчитам. Успях да назнача и една жена, която да носи продукти за възрастните хора, които се движат трудно или въобще не могат да стигнат до площада за хляб…”, разказва Николай Митев. И скромно допълва, че е майстор и сам може да прави много неща. Заради това е извадил каменни плочи от двора на къщата си в Дъскот, които не му трябват, и ги е дарил на кметството във Вишовград, където ще ги ползват за облицовка на паметници.

БОЛКАТА И НА ТОЗИ УПРАВНИК Е БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА МОНОПОЛИСТИТЕ – ВИК, ЕНЕРГОТО, МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ, които не обръщат внимание на малките населени места. Хората обаче търсят кмета, а дори той се оправя трудно с тях. Напоследък пък ЧСИ-та засипват с писма за връчване на съобщения кметството и дори плащат с глоби, ако посоченият длъжник не бъде намерен и уведомен. Един кмет обаче няма никакви задължения към частните съдебни изпълнители и може да съдейства само на добра воля…

Нели СУКОВА

Сн. авторката

One thought on “Бивш пожарникар управлява Дъскот, селото вече има знаме и герб

  • 24.08.2020 в 13:48
    Permalink

    Най-хубавата Божи за всички населени места такъв разтропан и любящ Кмет. Иска се малко, да дадеш всичко от себе си , да обичаш работата си и да помагаш на хората. Какво пречи да се покосят крайпътните пространства, да се запълнят дупките, да се почистят тротоарите, да се засеят градинките. Веднъж направено това, ще стимулира хората сами да си поддържат пространствата пред собственните си къщи. Дай- Боже.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *