Образование

Град на приятелството рисува в класната стая на първи клас директорката на училището в Джулюница

ГОЛЯМА КАРТИНА, НАРЕЧЕНА „ГРАД НА ПРИЯТЕЛСТВОТО“, РИСУВА ПО СТЕНИТЕ НА КЛАСНАТА СТАЯ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ директорката на Обединено училище „П. Р. Славейков“ в Джулюница Даниела Христова. Тя прави това от години и вече всички паралелки от 1 до 4 клас учат в мини картинни галерии.

Тази година темата е приятелството, защото най-малките ученици на училището в продължение на четири години ще се учат да бъдат приятели. „Тази година изпратихме първия си випуск „Приятели“ и първокласниците, които приехме, наследяват тази тема, но тяхната иновативна паралелка ще бъде именувана „Приятели +“. Плюсчето е, защото са и продължение на темата, а и защото ще добавяме още нещо към уроците, които ние ще им преподаваме за приятелството“, казва г-жа Христова. И разказва, че вече няколко дни рисува крепост на приятелството и крепостта се състои от къщички. Всяка от тях е посветена на ценности, с които децата да живеят, за да станат добри приятели – като толерантност, взаимопомощ и доверие. Освен това в обновената класна стая, както и във всички останали, има обособен кът на четенето, пълен с меки постелки и възглавнички.

„Такова ни е училището, че тук учат деца от различни етноси. Ако не ги научим на търпимост отсега, ако не свикнат, че всеки човек заслужава щастието си и правото си на съществуване още отсега, те ще пораснат нетолерантни един към друг“, категорична е Даниела Христова, която управлява училище, събрало 50 на 50 българчета и ученици с ромски произход. За да върви учебният процес, без да има драстична разлика между децата, заради което изоставащите да напускат, а напредващите бързо да отиват в града, преди години екипът й въвел иновативен модел на работа. Всеки випуск си има име и мисия, която децата изпълняват в продължение на четири години.

Така второкласниците са „Мечтатели“, паралелката на трети клас се нарича „Изследователи“, а тазгодишните четвъртокласници са класът на всезнайковците. Мисията на първокласниците обаче винаги е най-важна. „Когато преди четири години за първи път започнахме да работим с децата по темата за приятелството, направихме експеримент и ги разделихме по двойки, като във всяка двойка има едно дете, на което в училище му е по-лесно, и дете, което се затруднява. Много бързо децата свикнаха и се научиха да търсят помощ от своите съученици и това се оказа изключително полезно и за двете страни. По-слабите нямат проблеми да помолят за помощ, защото я искат от равни на себе си, а тези, които се справят по-лесно, се научиха да бъдат толерантни и целият клас просто изведнъж започна да напредва. Надявам се този експеримент да бъде добър и за новия ни първи клас“, казва още г-жа Христова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *