У нас

Как ще смятат точките за прием детска градина от догодина

От догодина постоянен адрес на детето в София ще носи 4 точки

При смяна на адреса на родителите в София, те пак ще получават точки за уседналост при кандидатстване за детска градина. Това обясни пред Нова телевизия заместник столичният кмет Тодор Чобанов.

Предстои детската градина да стане задължителна и за 4-годишните. След това се очакват промени и по критерия уседналост, който бе отменен в настоящата кампания, но от следваща година ще бъде въведен.

Тогова постоянен адрес на детето в София ще носи 4 точки, а в яслената възраст и 1-ва градинска група, ще важи адресът на родителите. Най-много точки ще се получават за повече от 3-годишна уседналост.

Идеята обаче е, ако адресът бъде променен в рамките на София, отново да се получават тези точки. „Така няма да наказваме младите семейства, които след раждането на дете сменят жилището“, посочи Чобанов.

По думите му приемът в забавачките в София обхваща около 46 000 деца. „Не е вярно, че става дума за томбола при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата.

istock

Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите усилия са да изграждаме нови детски заведение и да разширяваме капацитета на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи. В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева“, подчерта още Чобанов.

Той заяви, че по данни на МОН над 3 хиляди деца посещават частни детски градини и ясли в столицата, като част от тях кандидатстват за място в държавните.

„От години най-голям е недостигът в яслените групи. Там има 5-6 хиляди деца, които чакат място. В 1-ва градинска група също има известен недостиг“, обясни зам.-кметът. Той припомни, че от 29 август ще бъдат разкрити още 3000 места в детските градини. По на Чобанов  след отварянето на забавачките в пандемията, средната посещаемост е много ниска – около 30%.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *