Квартално магазинче оцелява в кризата със собствен мед и пчелен прашец

МАЛКО КВАРТАЛНО МАГАЗИНЧЕ В ЦЕНТЪРА НА КВ. „КАРТАЛА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОЦЕЛЯВА ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ. Сега е още по-трудно заради коронавируса и всеобщата криза, но Светлана Великова никога не се оплаква и винаги е усмихната. Тя посреща многобройните си клиенти с настроение и казва, че ако днес не продаде нищо, утре денят ще е по-добър. А малкото цветно пространство пред гаража, превърнат в магазинче, хората от квартала наричат „Светлинната градина”.

В МАГАЗИНЧЕТО СВЕТЛАНА ПРЕДЛАГА 4 ВИДА МЕД ОТ СЕМЕЙНИТЕ 300 КОШЕРА В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО. Фамилията се занимава с пчеларство от 30 години, но едва през последните десет години кошерите са станали толкова много. Светла се е захванала с този бизнес, когато „Битова електроника”, където работила дълги години, фалирала. След това е била в шивашкия бранш при Атанас Парушев. През 2016 г. окончателно зарязва работата за други и преди две години със съпруга си Марин купуват в блока, в който живеят, гараж и го превръщат в днешното кокетно магазинче.

Тук има истински липов, акациев и от магарешки бодил мед. Хитът обаче е пчелният прашец, който не всеки пчелар извлича от своите кошери. През последните месеци Светлана е продала сериозни количества от продукта, който е прочут имуностимулатор.

Всеки ден тук е пълно с деца и майки.

„Като обявиха пандемията тази пролет, хората масово започнаха да купуват пчелен прашец и прополис, които помагат при грип и са силен природен антидот. Прашецът от предната вечер се накисва с кисело мляко, за да се разтворят зрънцата, и на сутринта се яде. Прополисът също се пие и е мощен антивирус”, разказва Светла. Тя подчертава още, че обикновено пчеларите са имунизирани и почти не прихващат коронавирус заради ухапванията от пчелите, както се оказало в Ухан, където нито един пчелар не се заразил, макар световната пандемия да тръгна от този китайски район.

КАКТО ПРИ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ, И ПЧЕЛАРИТЕ СА ВИНАГИ ПРЕЦАКАНИ ОТ ВНОСА НА МЕД, се възмущава Светлана. И допълва, че сега изкупната цена е два пъти по-ниска от миналогодишната, а за техния мед още чакат пробата от столична лаборатория, за да се види къде и по колко ще им го изкупят.

В магазинчето се предлагат и 25 вида чай. Тук може да пиеш и на място смляно ароматно кафе, да си купиш орехови ядки, бадеми и други ядки, домашни ореховки и още куп вкусотии.

Въпреки обичайните проблеми в частния дребен бизнес у нас Светлана казва, че и с малки приходи може да се живее, стига да си здрав и да не плащаш непосилни наеми. И да имаш добри приятели и комшии.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *