COVID-19 по света

Новата треска за злато – ваксина срещу коронавируса

В момента се разработват 168 потенциални ваксини

На фона на надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавируса, биотехнологичният сектор – от гледна точка на инвеститорите – изглежда е новата треска за злато, често обещавайки шеметенa възвръщаемост. Анализаторите обаче предупреждават, че това може да е преувеличено.

По данни на Световната здравна организация в момента се разработват 168 потенциални ваксини, като в проучванията се наливат безброй милиарди долари – и държавни, и частни пари.

В резултат акциите на малките, иновативни биотехнологични стартъпи, съревноваващи се с фармацевтичните гиганти в разработването на субстанция, която да ваксинира света срещу COVID-19 и да позволи животът на милиардите хора на планетата да сe върне към някакво подобие на нормалност, поскъпнаха до главозамайващи максимуми през последните месеци.

Американската компания Moderna, например, чиято потенциална ваксина е в така наречения Етап 3 на клиничните проучвания, който е последният преди регулаторното одобрение, отчита по-високи коритовки с цели 250% от началото на годината.

Други по-малко известни имена като Inovio и Novavax се представят още по-добре със скок на акциите от съответно 350% и дори 3500%.

Пазарната капитализация на малката германска компания CureVac, която миналата седмица дебютира на американската фондова борса в индекса Nasdaq, в момента превишава 10 милиарда долара.

istock

Анализаторите обаче предупреждават, че този вид инвестиции остават високорискови и също като други борсови „балони“ преди тях биха могли скоро да се спукат.

„Когато си купувате биотехнологична компания, все едно си купувате лотариен билет“, коментира Грегъри Волокайн, мениджър на портфейл в Meeschaert Financial Services в Ню Йорк.

„Винаги ще има инвеститори, които търсят лесна печалба. Същото беше с интернет балона, със соларната енергия, с електромобилите, а сега и с Ковид“, допълва той. С над 21 милиона заразени по света, 770 000 смъртни случая и преобръщане на глобалната икономика, залозите за намиране на ваксина не биха могли да бъдат по-високи.

И тъй като правителствата влагат милиарди в по-малки биотехнологични компании и в предварителни поръчки на дози от потенциалните ваксини, не е чудно, че инвеститорите разглеждат фармацевтичния сектор като своеобразно Ел Дорадо. Въпреки това анализаторите предупреждават за опасност от прегряване на пазара.

Цените на много акции „прехвърлиха нивото, на което би следвало да бъдат“, казва Крис Редхед, анализатор на сектора на здравеопазването в Goetzpartners.
Мнението му споделя Даниъл Махъни, мениджър на здравен фонд в Polar Capital.

istock

„За момента ме безпокои това, че пазарът предполага наистина висок процент на успех и всяка от тези компании ще продаде продукти за милиарди долари“, посочва експертът. „Това просто ми се струва невероятно“, допълва той.

Адам Баркър, анализатор в Shore Capital, изтъква, че разработването и пласирането на медикамент на пазара струва средно 2-3 милиарда долара.
А „шансът което и да било лекарство или която и да била ваксина да успее от Етап 1 до края на Етап 3 е около 10%“, твърди той.

Акциите на фармацевтични колоси като Pfizer, Sanofi и GlaxoSmithKline също се движат добре, откакто в края на миналата година коронавирусът се появи най-напред в Китай. Само че те не поскъпват с толкова бързи темпове като книжата на по-малките им конкуренти.

Това е заради ангажимента на фармацевтичния сектор да разпространява евентуална ваксина на себестойност и да не извлича изгода от глобална трагедия, казват анализатори. Сегашният апетит към акциите на биотехнологични компании се дължи и на променената динамика в разработването на ваксината, коментират анализатори.

istock

„В исторически план би отнело 10 до 15 години, за да се разработи нова ваксина, а сега има компании в Етап 3 (проучвания) шест месеца, след като пандемията удари САЩ“, отбелязва Анди Aкър, специалист по биотехнологии в Janus Henderson.

Анализаторите допускат, че държавните пари могат да изкривят пазара. С влагането на всичките пари правителствата правят малките компании способни да се конкурират с големите, започват да произвеждат риск, според Махъни от Polar Capital.

В случая на Moderna правителството на САЩ се изръси с близо 2,5 милиарда долара, за да подкрепи проучванията и да резервира дози от ваксината.
Баркър от Shore Capital е съгласен с това. „Ако правителството дойде и даде 100 милиона долара, това като че ли прави по-изпълнимо малките да се конкурират с големите“, казва той.

istock

Крис Редхед от Goetzpartners все пак вижда и положителни аспекти. По думите му инжектирането на държавни пари в по-малки новаторски компании не само би помогнало за разработването на коронавирусни програми.

Също така би „подкрепило и други програми за инфекциозни заболявания или пък ваксините от следващо поколение. Ще добият повече опит как да произвеждат ваксини срещу други болести“.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *