Половината зебри в старата столица са изтъркани, до 4 септември трябва да се преначертаят

Повече от половината пешеходни пътеки във Велико Търново са изтъркани и до 4 септември, преди началото на учебната година, трябва да се възстановят. Това сочи актуална информация на кмета на община Велико Търново Даниел Панов, предоставена на великотърновските общински съветници. В нея се казва, че от 75 зебри в болярския град само 33 към момента са видими и реално помагат на организацията на движението. За преначертаване са определени 42. В най-натоварените градски зони се използва два пъти годишно професионална боя за маркировка тип „студен пластик“, която имала гаранционен срок 3 години, а на местата с по-малък трафик – обикновена акрилна за пътна маркировка. От кметството са наредили пред всички училища и градини да се поставят предпазни огради и да се ремонтират тротоарите, което вече е направено. Ревизирани са и вертикалната маркировка и знаковото стопанство. Междувременно са направени и нови повдигнати пешеходни пътеки на най-възловите места в града. Три от съоръженията са на ул. „Краков“, а четвъртата пътека е на ул. „Никола Габровски“ – в района на централния вход към едноименния парк.

Пешеходните пътеки са оформени от асфалт. За разчертаването на маркировката е използвана релефна боя, нанесена със специален валяк. По този начин пътеките няма да бъдат хлъзгави при дъждовно време и мокра настилка. Предстои полагането и на предупредителните триъгълници, също част от маркировката.

Изграждането на пешеходните пътеки е одобрено от Общинската комисия по организация на движението, транспорт и паркиране и е част от инвестиционната програма на Община Велико Търново. Новите съоръжения на улица „Краков“ са и конкретен ангажимент, поет и изпълнен от кмета Даниел Панов.

С. МАРИНОВ

Сн. Христо ПАВЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *