Водещи новиниОбщество

10 търновчета участват в снимките на спектакъл по стихове на Иван Вазов

Проектът е на младата актриса Калина Липовска, която в четвъртък играе моноспектакъла си „Грехове наши“

 

10 ДЕЦА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ СНИМАТ В ОНЛАЙН ПРЕДАВАНЕ, НАПРАВЕНО ПО ЦИКЪЛА „ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ“ ОТ ИВАН ВАЗОВ. Проектът е на младата актриса от Детска театрална школа „Водолей“ в София Калина Липовска. Снимките започват днес във Велико Търново и ще продължат около седмица. Всички деца са на възраст от 8 до 18 години и са възпитаници на школите в Младежкия дом в старата столица.

„Идеята беше да създадем с децата театрално-танцово представление, но пандемията обърка плановете ни и ние трансформирахме спектакъла в онлайн предаване, което ще бъде в две части. Първата част е публицистична и в нея всяко дете ще си има своя рубрика, в която ще разказва за „своя“ Вазов. За детството му, за любовите му, за семейството му, за скритите му страни. И всичко това, пречупено през душата на всяко дете“, казва Калина, която е работила с децата онлайн, за да може да ги подготви за снимките.

Втората част ще бъде художествена и по-театрална и в нея децата ще рецитират части от стиховете, включени в „Епопея на забравени“, както и от стихотворението „От Батак съм, чичо“.

В някои от най-атрактивните музеи на старата столица ще снимат децата с оператора Мартин Ромеов и с Калина, която е режисьор и оператор. „Избрах Вазов, защото във времето, в което живеем, липсват идолите, които могат да изградят една ценностна система. Оказва се, че децата могат да харесат Иван Вазов и да разберат езика му, нищо че е толкова далече от тях като време. Въпросът е как ще им бъде представен Вазов. Когато аз говоря с тях за него, аз самата го пречупвам през себе си и те разбират. Спомням си при първия прочит на произведенията, които бях избрала, децата ги четоха като непознат текст и рецитираха. После, след като поговорихме с тях за текстовете, когато те успяха да вникнат в думите, започнаха да четат по различен начин“, разказва Калина, самата тя все още ученичка.

Румен Петров, който е директор на Младежкия дом, помогнал в подбора на малките артисти. Всички те пеят, свирят или танцуват в артистичните школи на Младежкия дом и без проблем са се отказвали от игрите си през ваканцията, за да репетират текстовете на Вазов, допълва Калина. Когато снимките бъдат готови, филмът ще стане част от онлайн предаването на театралната школа „Гласовете им чуваме“.

ОСВЕН В ПРОЕКТА ЗА ИВАН ВАЗОВ ТЪРНОВСКИТЕ ДЕЦА ЩЕ УЧАСТВАТ И В МОНОСПЕКТАКЪЛА НА КАЛИНА ЛИПОВСКА „ГРЕХОВЕ НАШИ“, който тя ще изиграе на откритата сцена около паметника на Асеневци в четвъртък. Представлението е направено по разкази на Чехов, режисьор е Симона Попова, която е и ръководител на артистичната асоциация „Водолей“.

„Смъртта на чиновника“, „Драма“, „Спи й се“ и „Нечиста работа“ са четирите разказа, по които е изграден спектакълът. „Действието се развива на гробище и един гробар преминава през него и разказва за починалите. Чехов е майстор на късия разказ и може би авторът, който най-умело се надсмива над смъртта. А спектакълът е за това кой е големият грях – физическото убийството или духовното. И затова кои са по-греховни – живите или мъртви. За това има ли място, на което всички ни се пише и след това идва разплатата“, казва Симона Попова. След това уточнява, че проектът за Вазов е продължение на този спектакъл, с който Калина спечели миналата година награда за най-добра женска роля на театралния спектакъл „Малкият принц“, който се провежда във Велико Търново. А представлението е отличено с втора награда.

„Децата от артистичните школи на Младежкия дом се появяват в края като ангели, които носят добрата информация. Те са символ на Рая и на избора, който всеки от нас прави, докато е на земята“, допълва още Симона Попова.

В „Грехове наши“ се чува гласът на Мариус Куркински, а на сцената до Калина Липовска освен търновските деца застават още Грета Георгиева, Мартин Ромеов и Катерина Липовска. Представлението е на 27 август в 21 часа на сцената на „Арт лято“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “10 търновчета участват в снимките на спектакъл по стихове на Иван Вазов

  • Успех млади търновски творци!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *