38 четения

Децата, отглеждани в озеленена среда, имат по-висок коефициент на интелигентност

Израстването в озеленена градска среда увеличава интелигентността на децата и намалява нивата на поведенчески отклонения, установиха учени, цитирани от британския в.“Гардиън“.
Анализът на данни за над 600 деца на възраст между десет и петнадесет години сочи, че увеличаването с три на сто на озеленяването в кварталите, в които живеят, води до ръст средно с 2,6 на сто на резултатите от тестовете за интелигентност. Ефектът е регистриран и в по-бедни, и в по-богати райони на градовете.
Вече има достатъчно доказателства, че зелените пространства подобряват в различни аспекти когнитивното развитие на децата. Цитираното изследване обаче е първото, което е фокусирано върху коефициента на интелигентност. Причините за взаимовръзката не са изяснени, но вероятно са свързани с по-ниски нива на стрес, повече възможности за игри на открито или по-тихата околна среда.
„Има все повече доказателства, че зелената околна среда е свързана с когнитивните ни функции като възможности на паметта и вниманието“, казва Тим Норо, преподавател в университета Хаселт в Белгия, където е проведено изследването.
„Приносът на изследването ни на коефициента на интелигентност е стабилна, утвърдена клинична мярка. Смятам, че специалистите по градско планиране трябва да наложат като приоритет инвестициите в зелени пространства, защото наистина си струва да се създаде оптимална среда за развитие на пълния потенциал на децата“, добавя той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!