405 четения

„Миндя рок фест” тази година в една вечер и без публика на живо

Изпълненията на групите ще бъдат излъчвани онлайн, ще ги гледат и протестиращите на Орлов мост

 

БЕЗ ПУБЛИКА НА ЖИВО, БЕЗ ХОРА НА БАБИТЕ ОТ МЕСТНОТО ЧИТАЛИЩЕ И БЕЗ ТРАДИЦИОННАТА РЕЧ НА КМЕТА ЗА МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ НА РОКА ще премине „Миндя рок фест” тази година. Освен това най-прочутото музикално събитие у нас през последните 12 години ще премине само в една вечер – на 29 август. Рок групите ще бъдат само четири и на практика ще повторят формата на „Миндя рок фест – 2”, когато на мегдана в селото свириха горнооряховската банда „Аудио гара“, „Магистри“ на Евгений Дайнов, „Блус трафик“ и Васко Кръпката.

„Понеже всеобщата карантина ме завари в Миндя, два месеца обсъждахме с организаторите как точно да подберем групите, които да поканим тази година. Винаги имаме избор измежду 20 – 30 банди, от които трябва да останат десетина, а това лято, при положение че феста го събираме само в една вечер, групите даже и 10 не могат да бъдат“, обяснява проф. Евгений Дайнов, един от основните организатори на фестивала и фронтмен на група „Магистри“. И след дълго чудене и много дискусии той и двамата му верни сътрудници Станимир Габровски и Борислав Мавродиев решили, че ще повторят формата на издание номер 2, когато за първи път в Миндя се появил и Васко Кръпката.

„Не можем да покрием изискванията на Министерството на здравеопазването за такова мащабно събитие на открито. Трябва да разчертаем площада, да рисуваме стрелки и хиксове на метър и половина разстояние. И да следим всеки човек да си стои стриктно върху хикса, защото, мръдне ли, следва глоба. Знам, че навсякъде, където има подобни събития, изискванията не се спазват, но това са правилата“, коментира политологът.

ТАКА СЕ РОДИЛА ИДЕЯТА ГРУПИТЕ ДА СВИРЯТ НА ПО-МАЛКА СЦЕНА, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕНА НА ТАЙНО МЯСТО В МИНДЯ. Мястото е оградено с високи дувари и ще остане секретно, признават организаторите.

„Англичаните в селото бяха първите, които още в ранната пролет споменаха, че е по-добре да няма рок фестивал. След това и повечето жители на селото се съгласиха, макар че на всички оживлението около феста им липсва. Фестивалът се превърна в празника на селото и определено местните тъгуват за този празник“, коментира и Станимир Габровски.

Фестът започва в 19 часа и ще бъде предаван онлайн в реално време от професионален екип. Четири камери ще снимат групите и ще излъчват феста в специално създаден канал „Миндя рок фест“ в youtube. Всички, които желаят, ще могат да гледат и във Фейсбук страницата на фестивала. Изпълненията ще препредават и няколко приятелски телевизии. „Може да сме без жива публика, но пък тази година ще имаме международна публика, защото ще могат да ни гледат във всяка точка на света. Така със сигурност ще съберем не 1000 души за една вечер, а 10 – 20 000 зрители“, категоричен е професорът по политология. И допълва, че доброволци ще следят зрителския интерес и резултатите ще бъдат обобщени до към септември.

Освен това изданието на „Миндя рок фест“ ще могат да наблюдават и протестиращите на Орлов мост в София. Затова и Евгений Дайнов е решил неговите „Магистри“ да се представят с най-юнашките си революционни рок парчета от своя репертоар. Това са песните, в които лирическият герой винаги побеждава злото, уточнява Евгений Дайнов.

Община Велико Търново е поела ангажимента да осигури финансиране за фестивала, който тази година така става част от културната програма на Общината.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!