У нас

В коя държава в ЕС хлябът е най- евтин

Най-скъпо го продават в Дания, сочат данни на Евростат

България запазва второто си място в Европейския съюз по най-ниски цени на хляба и зърнените храни през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Миналата година цената на хляба и зърнените храни у нас е била с 35% по-ниска спрямо средното ниво в съюзаХлябът е по-евтин само в Румъния, където цените са с 47% по-ниски спрямо средното равнище в ЕС. На трето място е Полша с 30%.

Спрямо 2018 г. обаче хлябът у нас леко поскъпва, тъй като преди две години цената му е била с 38% под средната в съюза.
Като цяло през миналата година разликата в стойността на хляба в държавите с най-ниски цени и тези с най-високи е била три пъти.

Когато ценовите равнища в отделните страни се сравнят с индекса от 100 на средните цени на хляба и зърнените храни в ЕС, резултатите показват, че през миналата година те са били най-високи в Дания с 51% над средното ниво, следвана от Австрия с 33% и Люксембург и Финландия с по 25%.

Наскоро статистика на Евростат отново ни постави на второ място – този път по най-евтино месо в ЕС. У нас те са с 34% под средните в съюза, като месото е било по-евтино миналата година само в Полша и Румъния с 37% под средното равнище в ЕС. На трето място е Литва с 29%.

Евростат
Спрямо 2018 г. обаче цената на месото в България се е увеличила почти двойно, тъй като преди две години тя е била с 64% под средното равнище в съюза.
Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *